Wat maakt dat je trajecten langer zijn dan in de GGZ?
In de GGZ heeft een therapeut lang niet altijd de vrijheid om de lengte van het traject zelf te bepalen. De verzekeraar heeft invloed op de lengte van de trajecten en gemiddeld lopen de trajecten in de GGZ uiteen van 5 tot 12 behandelingen (afhankelijk van de zwaarte van je problematiek/ diagnose).
Doordat er niet altijd voldoende ruimte en tijd is in de GGZ zal de therapeut vooral met je kijken naar je huidige situatie en problemen en in het ‘hier-en-nu’ met jou tot een oplossing komen voor jouw problemen. Er is niet altijd ruimte en tijd om uitgebreid naar de oorzaak te kijken en deze op te ruimen en te verwerken.
Regelmatig komen er cliënten in mijn praktijk die al meerdere trajecten in de GGZ en bij andere coaches hebben doorlopen. Ze zijn eigenlijk wel een beetje klaar met de hulpverlening, maar nog net een beetje meer klaar met hun problemen en ze proberen het nog één keer.
Mijn visie is dat deze cliënten in de eerdere trajecten vooral hebben gewerkt in het ‘hier-en-nu’ en niet voldoende naar de werkelijke oorzaak hebben gekeken.
Stel je komt met onzekerheid bij een coach. Je voelt je vooral onzeker in je team op het werk en durft je daar niet uit te spreken. Samen met de coach leer je in 5 gesprekken om je uit te spreken in je team en je oefent er mee. Het lukt! Je bent blij en tevreden en je rond het traject af met je coach. Maar dan… na een paar jaar verandert het team heel erg of jij krijgt een nieuwe baan en komt in een heel nieuw team terecht. En plots voel jij je weer ontzettend onzeker en loop je weer helemaal vast op je werk. Je gaat opnieuw naar een coach. Nu heb je ontdekt dat je ook in je vereniging onzeker bent en je niet goed uit durft te spreken dus nu ga je samen met je coach zowel je werk situatie als je situatie op de vereniging bespreken.
Op deze manier kun je keer op keer naar een coach gaan en elke keer een stukje van jouw ‘probleem’ oplossen.
Maar het kan ook zijn dat je voor onzekerheid naar een coach of therapeut gaat en in 5 gesprekken daar aan werkt en vervolgens na een half jaar ontdekt dat je ook nog last hebt van je perfectionisme en de lat te hoog leggen.
Het probleem kan dus ook zijn dat de veelzijdigheid van patronen en valkuilen niet wordt aangepakt en er te eenzijdig is gewerkt.
Als je voor eens en voor altijd wil leren hoe jij om kunt gaan met de tegenslagen in het leven, veranderende situaties in je leven, je eigen valkuilen en je écht wil weten wat nu jouw levensrichting is, wie je nu werkelijk bent en wat voor jou belangrijk is, dan zal je het allesomvattend moeten aanpakken.
En dat kost tijd! Dat is géén quick-fix!
Het is mogelijk een waardevol en betekenisvol leven te leiden, te doen wat écht bij je past, impact te hebben, je begrepen te voelen, verbinding met jezelf en anderen te ervaren en innerlijke rust te voelen.
Ik weet, met mijn diepgaande en allesomvattende trajecten ben ik dus eigenlijk bezig om mezelf onnodig te maken. Want als iedereen eenmaal waardevol en betekenisvol leeft en met tegenslagen om kan gaan zijn er niet zoveel coaches en therapeuten meer nodig als er nu zijn. Maar ik heb liever minder werk of geen werk dan de wachtlijsten die er nu steeds zijn!
Het is uiteraard niet zo dat je, als je eenmaal een waardevol leven hebt, je nooit meer tegenslagen tegenkomt, je nooit meer in je valkuilen trapt, het nooit meer moeilijk wordt en je altijd gelukkig zult zijn.
Nee, tegenslagen zullen blijven komen, je zult in valkuilen trappen en het zal een keer moeilijk worden!
Maar omdat jij dan weet hoe je ermee om moet gaat, wat je nodig hebt en hoe je er door heen kunt komen kun je het helemaal zelf aan zonder in een burn-out terug te vallen, depressief te worden of in paniek te raken.
Om écht allesomvattend en diepgaand aan de slag te gaan en zo zeker mogelijk te zijn dat we alles hebben opgeruimd en de oorzaken écht hebben aangepakt zijn zo’n 15-20 sessies gemiddeld nodig. Er zijn trajecten geweest van 12 sessies, maar ook trajecten van 30 of meer sessies. Maar de meeste cliënten in mijn praktijk hebben 16, 18 of 20 gesprekken nodig om écht tot de kern te komen.
En daarom zijn mijn trajecten dus langer dan in de GGZ!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!