Wankel evenwicht

Wankel evenwicht

Wat kunnen we soms wankelen in ons leven. Je energie lekt weg, je worstelt met tegenslagen, je ervaart de druk van je volle agenda, de veelheid aan taken en verwachtingen. Het evenwicht is weg. Je zou je balans terug willen vinden, zodat je met vaste en krachtige tred verder kunt op jouw weg.

Als je zo blijft wankelen dan weet je namelijk dat de stress, haast, druk en energieloosheid zullen blijven en zelfs erger zullen worden. De druk op je relatie is al groot, je hebt geen tijd meer voor elkaar. Je kinderen komen in het gedrang en je hebt geen tijd meer voor je vrienden. Je bent vaker ziek, hebt hoofdpijn en/ of voelt je grieperig. En het ergste is, er is helemaal geen tijd meer voor jou. Voor jou als persoon, voor waar jij van geniet, voor datgene waarvoor jij bedoeld bent.

Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.
Psalm 16:8

1. Wankelen

Als je niet op de weg let en op waar je loopt, dan kun je aan het wankelen worden gebracht. Er zit een kuil in de weg, er ligt een steen of je loopt ineens naast de weg in plaats van erop. Dat soort oneffenheden kunnen je aan het wankelen brengen als je ze niet ziet.

Als jij je ogen niet op jouw levensweg gericht houdt kun je ook in je leven aan het wankelen gebracht worden. Je raakt de connectie met de weg kwijt. Je loopt niet meer op je weg, maar bent scheef gegaan. Je bent misschien wel meegegaan met een voorstel waarvan je dacht dat het een goede keuze voor jou was. Je hebt totaal niet in de gaten dat die keuze je niet op jouw weg houdt, maar je er vanaf trekt naar de berm. Dat je door die keuze niet meer op Gods weg voor jou loopt, maar er naast. Het gevolg is dat je wankelt en uit evenwicht raakt. Je ervaart stress, de dingen lukken niet meer zoals jij het wil. Pas als het te laat is merk je dat je niet meer op jouw weg was.

Dit is slechts een voorbeeld van de vele manieren waarop je aan het wankelen gebracht kan worden en uit evenwicht kunt raken. Je kunt je ogen, in plaats van op de weg, richten op mooie aanbiedingen, spullen, advertenties, beloftes, verwachtingen van anderen, verwachtingen van jezelf, taken, afspraken, eisen van anderen aan jou, etc., etc.

Waar zijn jouw ogen op gericht? Waardoor ben jij uit evenwicht geraakt?

2. Jezus is de weg

Jezus is de weg, de waarheid en het leven. Als we onze ogen dus niet meer op de weg hebben gericht, als we uit evenwicht zijn geraakt dan hebben we onze blik niet meer op Jezus gericht. Al die andere dingen waar we ons op kunnen richten bevatten niet de waarheid en het leven, maar kunnen ons aan het wankelen brengen. Om niet te wankelen moeten we onze ogen op de weg gericht houden, op Jezus dus. Als je op de weg ziet dan zie je ook of er wat aan komt dat gevaarlijk is (diepe kuil) of juist goed is (een stukje verhard pad langs diepe modderplassen). Je ogen op de weg, op Jezus, gericht houden geeft onderscheidingsvermogen en geeft inzicht in de waarheid. Als je de Heer (zijn weg voor jou) voor ogen hebt, wankel je niet.

Hoe houd jij je ogen op Jezus gericht? Wat zou je nog kunnen doen om de Heer voor ogen te houden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.