Stop de geestelijke strijd!

Een nogal dubbele titel: stop met de geestelijke strijd! We hebben namelijk een strijd te voeren zegt de Bijbel, niet een strijd tegen mensen, maar een strijd tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen (Efeze 6:12). De listen van de duivel maken dat we stand moeten houden en we krijgen daar vervolgens ook een wapenuitrusting voor. En toch deze titel? Ja, toch deze titel! Ook een beetje om je uit te nodigen om verder te lezen…

We krijgen een wapenuitrusting om ons te beschermen en om mee te vechten. Die uitrusting krijgen wij niet voor niets! We zullen dus een geestelijke strijd voeren en satan zal heel listig proberen binnen te dringen in ons leven. Toch hoeven we zijn aanvallen niet te merken is mijn persoonlijke ervaring… En dat heeft te maken met mijn leven in de wapenuitrusting van God.

De wapenuitrusting

De gordel

Allereerst krijgen we een gordel van waarheid aan. Heb jij je omgord met de waarheid? Of heb jij je nog omgord met leugens? Heb jij überhaupt je gordel al wel om, of slaap je nog?

In je gordel zit alles wat je nodig hebt als het erop aankomt. Een flesje water om je dorst te lessen met water uit de Bron van Levend Water, je zwaard om anderen met met Gods woorden te raken. Alleen de gordel van de waarheid kan het zwaard van Gods woorden en het water uit de Bron van Levend Water dragen. De gordel van de leugen knapt kapot bij het dragen van de belangrijkste spullen tijdens de strijd.

Het is dus belangrijk om je gordel om te hebben en de juiste gordel om te hebben.

Stel jezelf voor dat jij de waarheid om je heupen hebt hangen en dat in jouw waarheid je fles met Levend Water is gestoken en het zwaard van Gods woorden hangt. Je kunt er altijd direct bij met je handen! Je hebt de waarheid binnen handbereik!

Het harnas

Ook krijg je een harnas van gerechtigheid. Gerechtigheid heeft te maken met eerlijkheid en met recht doen. Mocht een pijl van satan je onverhoopt raken, dan ben je beschermd. Je wordt niet geraakt in je hart. Je zult de pijlen wel voelen en de impact kan best even pijn doen, zelfs een blauwe plek geven misschien. Maar je hart zal niet tot bloedens toe geraakt worden, je zal niet sterven van pijn en verdriet.

Mocht je toch geraakt worden dan zal jouw eerlijkheid en jouw manier van recht doen aan de ander ervoor zorgen dat de pijn niet ernstig zal zijn.

Sandalen

Vervolgens krijg je de sandalen van ‘de inzet voor het evangelie van de vrede’. Deze sandalen brengen je ergens naar toe! Ze brengen je in beweging, zodat jij je gaat inzetten voor iets belangrijks: het evangelie van de vrede.

De inzet voor het evangelie van de vrede brengt jou op heel veel verschillende plekken in je eigen leven. De sandalen van de inzet voor het evangelie van de vrede brengen je bij collega’s, bij je buren, in de kerk, in verenigingen, etc. Je gaat je met deze sandalen inzetten voor het evangelie van de vrede.

Dat kan op heel veel verschillende manieren. Het kan zijn dat je het evangelie gaat vertellen, maar jouw inzet voor het evangelie van de vrede kan ook zijn dat je de randvoorwaarden regelt, zodat het evangelie van de vrede vertelt kan worden. Ieder van ons heeft ook daarin een eigen taak! We krijgen allemaal een gave van de Heilige Geest en met onze sandalen van de inzet voor het evangelie van de vrede komen we op plekken waar wij met onze gaven aan de slag kunnen gaan. Je hoeft dus niet het evangelie te gaan prediken als dat niet jouw gave en jouw roeping is! Maar als je de sandalen aantrekt dan ga je je wel inzetten voor het evangelie van de vrede en zorg jij er op jouw manier voor dat het evangelie verspreid wordt!

Maar bovenal

En dan staat er een belangrijke zin in Efeze 6: ‘en draag bovenal…

Het schild

Draag bovenal het schild van geloof!
Daarmee kun je alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is doven.

Het schild is het belangrijkste deel van onze wapenuitrusting. Als we achter het schild zijn, dan zijn we veilig en beschermd. En als we samen met anderen ons schild dragen en naast elkaar staan dan beschermen we met ons schild niet alleen onszelf, maar ook degene naast ons! Wij zijn ook beter beschermd door de mensen met schilden naast ons. Want ook de pijlen die schuin worden afgevuurd kunnen ons niet raken omdat we midden in een rij van schilden staan.

Het geloof is het schild waarachter wij schuilen. In geloof zijn wij veilig! Al helemaal als we samen geloven! “Eén van hart en één van ziel, samen op weg naar God”, zei Augustinus. Je hoeft niet bang te zijn voor de pijlen van satan, als je maar achter je schild van geloof staat!

Wat wij echter vaak doen is even spieken… We kijken even om het hoekje van het schild of er toevallig nog pijlen van satan aankomen. Zou hij er nog zijn? Zou hij nog schieten? We kijken even om het hoekje heen. En ja… dan zien we inderdaad de pijlen op ons afkomen! We zien de geestelijke strijd, we zien de duistere machten van de hemelsferen aan het werk! En we worden ook geraakt door de pijlen!

Hoe meer we om het schild heen kijken, hoe meer we geestelijke strijd ervaren in ons leven! We zitten verder nog veilig achter het schild en we hebben ook het harnas van de gerechtigheid wel om dus we worden niet al te pijnlijk in ons hart geraakt, maar ons hoofd is kwetsbaar en we worden geraakt. We zien de strijd en we ervaren de strijd!

De helm

Nog een heel belangrijk item is daarom de helm van de verlossing! Als we dan om het hoekje kijken en de geestelijke strijd ervaren dan is het cruciaal dat we wel de helm van de verlossing op hebben! We kunnen niet dodelijk geraakt worden in ons hoofd, want we hebben het eeuwige leven gekregen door Jezus lijden, sterven en opstaan! We hebben de helm van deze verlossing op ons hoofd!

Ook al begaan wij zonden, doen we dingen die niet goed zijn (en kijken we bijvoorbeeld even om het hoekje van het schild) dan nog heeft Jezus ons de verlossing gegeven en kunnen we niet dodelijk geraakt worden.

Het zwaard

Het zwaard van de Geest, dat wil zeggen Gods woorden. Je krijgt een zwaard in handen. Het zwaard van Gods woorden! Dat betekent dat jij niet zelf de richting van je woorden bepaald en wat de woorden uitrichten! Jij bepaald niet waar je zwaard prikt en steekt en waar je iemand zult raken. Je bepaald zelfs niet wie je gaat raken! God bepaald de richting voor jouw zwaard, de kracht waarmee jij steekt en wie geraakt wordt en met hoeveel kracht.

Het is dus alsof jij achter je schild staat, veilig, met je helm en harnas voor de zekerheid en het zwaard in je handen. En zonder te kijken steek je en zwaai je met het zwaard, in volledig vertrouwen dat God het werk gaat doen!

Kun jij jouw leven zo aan God overgeven dat Hij mag bepalen wat je doet, wanneer je het doet en met hoeveel kracht je het doet? Durf jij blind het gevecht in te gaan? Omdat je vertrouwt dat God het werk zal doen?

Geestelijke strijd

Zelf ervaar ik lang niet altijd geestelijke strijd. Ik heb veel gebeden en geoefend met het gebruik van het schild in mijn leven. Ik mag veilig achter mijn geloof in Jezus schuilen. Heb ik dan écht nooit geestelijke strijd? Ja, toch wel. Ook ik steek af en toe mijn hoofd en soms zelfs iets meer achter het schild vandaan. Ook ik wordt dan wel eens in mijn gezicht geraakt of in mijn harnas geraakt.

Maar ik oefen mezelf in het leven in volledige overgave en meestal zit ik veilig achter het schild van geloof. Ergens hoor ik wel de geluiden van het brullende gevecht op het slagveld voor me, maar ik maak me er niet druk om. Ik zwaai met mijn zwaard waar God wil dat ik heen zwaai en ik spreek Gods woorden wanneer Hij dat wil en op de manier zoals Hij dat wil. En ik blijf veilig in mijn geloof. Ik focus me op wat God wil dat ik zal doen in mijn leven en doe dat ook al zijn er tegenslagen.

Het gebed is de basis van mijn geloof! Mijn gebed vormt mede mijn schild van geloof. Het gebed helpt me ook om achter het schild te blijven.

Ik zie de tegenslagen soms niet eens omdat ik niet om het hoekje van het schild kijk. Zo zei God dat ik op een vrouwendag als vrijwilliger mocht mee helpen. In de week voor deze dag kreeg ik allemaal lichamelijke klachten, maar nooit kwam in mij op dat iemand niet zou willen dat ik zou gaan, dat dit strijd was. En zelfs kwam niet in mij op om niet te gaan. Ik weet dat God mij geeft wat ik nodig heb op het moment dat ik het nodig heb en dat vertrouwen is zo groot dat ik niet eens een kleine gedachte heb aan de mogelijkheid om niet te gaan. Later wees iemand mij erop dat God, ook door mij heen, zoveel zegen had gegeven die dag en dat de klachten in de week ervoor waarschijnlijk strijd waren geweest. Toen werd ik me er pas écht bewust van. Ik had het geraas wel gehoord in de week voor deze vrouwendag, maar ik had er niet bewust op gelet. Ik was gewoon veilig achter het schild gebleven. Ik heb God laten strijden en ben zelf in gebed geweest en gebleven.

God strijd de strijd voor ons! Ook in de Geestelijke wereld! Maar satan probeert heel listig ook pijlen op ons af te vuren, zodat we toch geraakt worden. Daarom waarschuwt Paulus in de brief aan Efeze om stand te houden. Zoek uw kracht in de Heer, zegt Paulus. Want de Heer strijd voor ons! Wij moeten stand houden door het schild hoog te houden, voor de veiligheid het harnas van gerechtigheid en de helm van verlossing aan te hebben en ons handelen met het zwaard aan God over te geven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *