TotalBalance geloven en groeien

TotalBalance; geloven & groeien

We worden geboren, we groeien op en komen tot volwassenheid. In de Bijbel wordt het geloofsleven vaak vergeleken met deze fasen in een mensenleven. Geloven als een kind en groeien naar geestelijke volwassenheid. Het geloofsleven wordt met veel, voor ons herkenbare, dingen vergeleken. Het gaat over wat nodig is om tot geestelijke groei te komen.

Het geloof wordt wel vergeleken met een mosterdzaadje (Mattheüs 17:20 en Lucas 17:6).
Zo klein als zo’n mosterdzaadje begint, zo groot is de boom die daaruit kan groeien, mits het zaadje op goede bodem valt en voldoende rust, water en warmte krijgt. Ons geloof is als zo’n mosterdzaadje dat klein begint en heel groot kan worden! God zaait het geloof als kleine zaadjes uit. In elk hart een zaadje.

Groeibenodigdheden
Elk zaadje heeft als eerste de stilte van de aarde nodig om te ontkiemen. Diep in de aarde weggedoken, ver weg van het lawaai en de onrust barst het zaadje open. Je geloofszaadje heeft daarnaast ook water nodig, voedsel voor je ziel. Komt er in jouw ziel voldoende voedsel binnen voor jouw geloofszaadje? Of is het water dat je ziel binnenkomt vergiftigd? Misschien denk je daar niet eens over na, of wat bij jou naar binnenkomt door je zintuigen wel zuiver is. Ben je kritisch op wat je leest, kijkt, beluisterd? Of drink je alles wat je voorgeschoteld krijgt zonder nadenken op? Hoe klein of groot je plantje van geloof al is, het heeft altijd voedsel nodig om verder te groeien. En je mag een grote boom worden die door iedereen gezien wordt. Geef dus voldoende aandacht aan je geloof en aan het voedsel dat je tot je neemt, zodat je echt een mooie boom kunt worden!

Een zaadje heeft ook warmte nodig om te ontkiemen en te groeien. Is er voldoende warmte in jouw hart? Sta je in verbinding met mensen om je heen die Gods vuur uitstralen en zo je hart verwarmen? En is jouw hart zo warm geworden dat ook jij Gods vuur gaat uitstralen? Ben jij ook aanstekelijk en verspreid Gods vuur in jouw hart zich ook naar andere mensen om je heen? Niets ontkomt aan de warmte van het vuur en zo warm mag jouw hart worden. Het komt het ontkiemen en groeien van het geloofszaadje ten goede!

Zo kunnen we uiteindelijk een grote boom worden, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op Zijn tijd. Ons blad zal niet verwelken en alles wat we doen zal lukken… (psalm 1)
Als ons geloof zo ver gegroeid is, hoe bijzonder en wonderlijk zal dat zijn! Dan kunnen we pas echt een lichtend licht en een zoutend zout zijn.

Een paar vragen om voor jezelf eens over na te denken:

  • Valt het zaadje in jouw hart op een goede bodem?
  • In welke aarde valt het zaadje bij jou in jouw hart?
  • Is er voldoende rust in jouw hart? Of maak je je voortdurend zorgen en is je hart onrustig?
  • Is er stilte en ruimte om je geloof te laten ontkiemen in je hart?
  • Welk voedsel komt jouw ziel binnen?
  • Is er voldoende warmte in jouw hart?

Tijdens de TotalBalance coaching en groepstrajecten hebben we hier aandacht voor! We denken dan samen na over hoe je stilte en rust kunt vinden, jouw ziel kunt voeden en je hart verwarmen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.