Stop met zoeken naar je missie

Welke keuzes moet ik maken in mijn leven en waarvoor ben ik eigenlijk hier op aarde? Essentiele vragen die veel mensen zichzelf stellen. Ze zoeken naar een missie voor hun leven. Iets waar ze naar toe kunnen werken, zich aan vast kunnen houden en wat hen houvast geeft. Als ze een missie hebben dan hebben ze het idee dat ze de juiste dingen doen en de juiste keuzes maken.

Geen missie te vinden…

Al zoekende naar jouw eigen missie ontdek je dat dit een moeilijk proces is. Het is niet gemakkelijk jouw missie te vinden. Want waar moet je dan voor kiezen? En als ik ervoor kies om ‘X’ als missie te nemen, maak ik dan wel de goede keuze? Is die keuze wel hetgeen waarvoor ik ‘bedoeld ben’? Hoe weet ik eigenlijk waarvoor ik gemaakt ben?

We hebben vaak ‘verkeerde aannames’ over hoe een missie werkt en wat het misschien is. Tegelijk zijn we heel goed in het rationaliseren van onze zoektocht en dat rationaliseren doen we dan vanuit die aannames die we hebben. Het wordt een strijd in onze gedachten en vervolgens raken we daarin verstrikt en komen we er niet meer uit.

Het gevolg hiervan is dat mensen geen idee hebben wat ze eigenlijk moeten gaan doen en waarmee zij van betekenis kunnen zijn in hun leven. Ze voelen zich niet vervuld, maar hebben ook geen idee ‘wat dan wel’. Uiteindelijk voelen ze zich een beetje ‘ontheemd’ in het leven staan.

Wat gaat er fout

Veel mensen hebben de aanname dat we allemaal 1 missie of roeping hebben. En die ene missie moeten we zien te vinden. En het zoeken naar één heel specifiek ding is moeilijker dan het vinden van verschillende missies die voor de hand liggen. In mijn ogen is er ook niet 1 missie of roeping, maar kun je er meer hebben! Veel succesvolle mensen hadden meer missies tegelijk of na elkaar.

Een andere aanname is dat het iets bijzonders en groots moet zijn. We zijn ons vaak niet bewust van deze aanname, maar als ik even doorvraag blijken de meesten toch de hele simpele opties af te wijzen omdat dat toch niet hun missie kan zijn, dat is te gemakkelijk. Alsof alleen een moeilijk gevonden, ver verstopte, fantastische grote en verwonderlijke missie je echte roeping zou kunnen zijn.

De huidige maatschappij is ook wel een beetje gericht op beter, groter, mooier, fantastischer, etc. We nemen niet zo snel meer genoegen met ‘eenvoud’. We worden uitgedaagd om groter te dromen dan we ons kunnen voorstellen. We zien voorbeelden van succesvolle mensen en gaan denken dat wij ook zo zichtbaar succesvol moeten zijn.

Maar uiteindelijk mogen wij ‘gewoon’ onszelf zijn! En omdat wij allemaal bijzonder en uniek zijn geschapen is dat ‘gewoon’ al zo groot, mooi en fantastisch dat meer niet nodig is. Wij hoeven niet groot te dromen, God droomt groot voor ons! En zodra Hij de tijd voor ons rijp acht zal hij dat verlangen in ons hart leggen.

Maar wat voor God GROOT en MEESLEPEND is, hebben wij in onze maatschappij misschien wel als klein en onbeduidend bestempeld! We ‘vinden’ overal iets van en we hebben ook succes beoordeeld. We hebben met elkaar een ladder van succes bepaald. Als je ‘A’ doet dan sta je onderaan en doe je iets kleins en onbeduidends en als je ‘Z’ doet ben je groot, succesvol en fantastisch. Maar die ladder hebben wij als mensen zelf bepaald en weerspiegeld totaal niet hoe God erover denkt!

Ik ben ervan overtuigd dat God geen ladder heeft. Voor hem is elke missie, elk beroep, elke activiteit gelijk, zolang het maar bij je past om te doen!

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails


Universele missie

Maar wat is dan jouw missie of zijn jouw missies? Wat past er dan bij jou?

We hebben, volgens de Bijbel, in ieder geval allemaal één en dezelfde missie als basis!

We zijn geroepen om in Christus te blijven! “Blijf in mij en ik blijf in jou” zegt Jezus. De allerbelangrijkste missie is om, als een rank, in de wijnstok te blijven. Ons te laten voeden via Jezus die de wijnstok is. De wijnstok, Jezus, neemt de voeding op uit de aarde en geeft dat aan ons, de rank, door zodat we gezond zullen zijn en vrucht zullen dragen.

Een zieke rank zal de gezonde voeding niet kunnen opnemen en zal geen vrucht dragen. En uiteindelijk zullen de ranken die geen vrucht dragen worden gesnoeid.

De basis van je leven zou dus moeten zijn dat je je blijft verbinden met God! Dat je leeft vanuit de Bijbel en Gods wil voor jou. In verbondenheid met God leven betekent ook dat je hem aanbidt en eert.

Persoonlijke missie

Als je leeft vanuit die ‘basis missie’ en God aanbidt en eert dan betekent dat ook dat je wil gebruiken wat je van God hebt gekregen. Het is een vorm van aanbidding en God eren als je gebruikt wat hij je geeft. En dan kom je ook tot een persoonlijke missie, want iedereen is uniek en bijzonder geschapen en iedereen krijgt dus ook iets anders aan eigenschappen en talenten.

Het vinden van je persoonlijke missie is dus ook geen worsteling, want deze komt vanzelf zolang je maar in Christus blijft! Als je met God verbonden leeft dan ontdek je wat hij je geeft aan eigenschappen en talenten.

  1. Wat voor lichaam heb jij gekregen? En wat kun je daardoor wel/ niet goed doen? Waar ben je met de bouw van jouw lichaam goed in en waarin ben je juist met jouw lichaam heel slecht?
  2. Welke eigenschappen heb jij gekregen? Ben je doelgericht, duidelijk, intuïtief, enthousiast, creatief, stabiel, harmonieus, loyaal, secuur, kritisch? En wat zeggen deze eigenschappen over wat bij jou past?
  3. Welke talenten heb jij gekregen? Waar ben jij goed in? Ben je goed in de leiding nemen, innovatieve ideeën verzinnen, bemiddelen, onderzoek doen? En wat zeggen jouw talenten over wat bij je past?

Levensmissies

Vanaf de basis worden jouw missies steeds duidelijker. En vanuit deze basis kun je voor verschillende levensgebieden ook verschillende missies hebben.

Je kunt een persoonlijke missie hebben en een zakelijke missie bijvoorbeeld.

En daarnaast kun je ook een missie hebben op elk van de 5 levensgebieden: Geloven, Groeien, Genieten, Gezond leven en Liefhebben.

Geloven

Wat vind jij belangrijk in je persoonlijke leven op het gebied van geloof en spiritualiteit? En heb jij ook zakelijk een missie op dit gebied misschien?

Persoonlijk wil je misschien ‘een licht’ (lichtend licht) in je wijk zijn en zakelijk wil je ‘zout’ (zoutend zout) voor je collega’s zijn.

Groeien

Wat neem jij je voor op het gebied van groeien? Wat vind je daarin belangrijk voor je leven? Persoonlijk wil je misschien blijven ontwikkelen in je eigenschappen en zakelijk wil je je blijven ontwikkelen in kennis en kunde.

Genieten

Waar kun jij van genieten en kun je daar een missie voor formuleren? Persoonlijk wil je misschien een dagelijks ontspan moment inplannen en zakelijk wil je bewust genieten van je werkzaamheden.

Gezond leven

Wat is je missie als het gaat over gezond leven? Persoonlijk wil je misschien gezond slapen, eten en bewegen en zakelijk wil je voldoende herstelmomenten inbouwen en je grenzen aangeven.

Liefhebben

Je kunt ook missies hebben op het gebied van liefhebben. Persoonlijk wil je misschien dagelijks bewust bezig zijn met liefhebben van je geliefden en zakelijk wil je dagelijks een liefdevolle handeling richting een collega of klant doen.

Wat zijn jouw missies?

Je missie op de verschillende levensgebieden kan gedurende je leven veranderen. Dat heeft te maken met je ontwikkeling, maar ook met de gebeurtenissen in je leven. Zo kan het zijn dat je ziek wordt en je lichaam niet meer kan wat je daarvoor wel kon. Misschien verandert je missie op elk gebied naar ‘bidden voor…’ omdat bidden nog het enige is wat je kunt.

Maar het belangrijkste is dat je pas écht van betekenis bent als je je basis missie uitvoert: In Christus blijven!

Soms steelt satan onze mentale kracht bij ons weg of onze gezondheid en dan is het extra belangrijk om bewust te zijn van onze ‘basis missie’ en in Christus te blijven. We kunnen nog heel lang bidden en als ook dat niet meer lukt kunnen we nog verlangen (en het verlangen bidt altijd zei Augustinus). En als zelfs dat niet meer lukt en we zijn altijd in Christus gebleven dan zal Hij ons daarin blijven vasthouden en ook dan zal God ons leven zinvol kunnen maken.

Kijk naar Joni Eareckson Tada, ze raakte als tiener verlamd, kreeg chronische heftige pijn en borstkanker, maar is een voorbeeld voor velen geworden! Ondanks dat ze vanaf haar nek verlamd is heeft zij besloten om in Christus te blijven en te zien wat haar talenten zijn, namelijk het overdenken van de Bijbel en erover spreken! Vanuit haar ervaringen dat God haar door de strijd heen draagt leest zij Gods woord en spreekt daarover. Zo inspireert ze velen! Daar heeft ze haar missie van gemaakt vanuit haar verbondenheid met God.

Begin je missie dus met in God te blijven, rentmeester te zijn, aan hem gewijd te zijn, hem te aanbidden en eren, o.i.d. en vervolg je missie met datgene waar jij goed in bent! En pas dat op de levensgebieden vervolgens concreet toe.

Maar begin bij de bassi en niet andersom! Begin niet met het kijken naar de levensgebieden. Als je eerst op elk levensgebied gaat kijken wat jij graag zou willen bereiken en als missie wil formuleren dan is de kans veel groter dat je moeilijke keuzes moet maken, dat je in de valkuil trapt om grootser en fantastischer te willen en vervolgens niet te doen wat bij je past. Terwijl het beginnen bij de basis je helpt om te gaan doen waarvoor je hier werkelijk bent!

En misschien betekent dat wel dat je je oordeel over of iets ‘groot’ of ‘klein’ is moet loslaten! Als jij putjes schepper op zee een laag beroep vind wat niet groots en meeslepend is, maar God jou daar wel voor bedoeld heeft dan helpt het je om je oordeel over dit beroep los te laten! Want als God je daar wil hebben dan eer je hem het meest als je dat ook gaat doen. Voor God is dat beroep dan net zo goed even groot en meeslepend als directeur van een multinational.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij jouw missies al hebt gevonden.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.