7 vragen waarmee jij jouw Passie vindt!
Wat is eigenlijk mijn passie en… heb ik er eigenlijk wel één? Wat is eigenlijk mijn roeping, mijn levensmissie? Vragen die veel van ons hebben en waar we een antwoord op zoeken. Het kan ontzettend lastig zijn om onze werkelijke passie(s) te ontdekken, omdat we vaak ook om praktische redenen gerold zijn in ons werk, activiteiten en taken.
Er zal toch geld verdiend moeten worden, het leek vooraf best leuk en nu twijfel je er toch aan, het leek een logische keuze op dat moment en nog veel meer redenen om te doen wat je op dit moment doet. Maar om nu te zeggen dat je je er gepassioneerd over voelt… Nee, niet echt. En als je erover nadenkt… Je hebt eigenlijk geen idee wat je passie zou kunnen zijn. Je hebt een goede baan en buiten je werk om heb je ook leuke activiteiten die je op zich best graag doet. Maar ook daarin ontdek je niet echt een passie.
Maar is dat eigenlijk zo erg? Moet je écht je passie ontdekken? Of is dat eigenlijk helemaal niet nodig?
Wat nou als ik géén passie heb?
Je bent niet echt ongelukkig, maar echt gelukkig ben je nu ook weer niet. Word je gelukkiger als je je passie vind? Maar stiekem kijk je wel op tegen al die mensen die hun beroep hebben gemaakt van hun passie en er geld mee verdienen. Die zullen vast echt gelukkig zijn… Nou is dat dus maar de vraag, maar het helpt hen zeker dat ze werken met hun passie.
Om echt gelukkig te zijn is er echter meer nodig dan alleen werken met je passie en volgens je eigen levensmissie. Maar het helpt zeker om je passie en je levensmissie te kennen. Als je niet weet wat jouw passie en levensmissie is weet je ook niet goed wat nu écht bij jou past! En als je niet doet wat écht bij jou past, waar jij voor gemaakt bent, dan zal het maximaal ‘gewoon leuk’ werk blijven. En je vervult ook jouw bestemming niet, hetgeen waarvoor jij in de wieg gelegd bent en gemaakt bent. Dat is zonde!
Iedereen is ergens voor gemaakt en heeft dus ergens passie voor! Ook al lijkt het dat dit niet voor jou geldt, omdat het zo moeilijk is je passie te ontdekken. Meestal hebben we zelfs meerdere passies en soms zelfs meerdere levensmissies te vervullen. Een missie voor je ‘zakelijke’ leven en een missie voor je ‘persoonlijke’ leven (in je gezin) bijvoorbeeld.
Hoe kun je jouw passie ontdekken?
Er zijn een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen en ‘opdrachten’ die je kunt maken om achter jouw passie en levensmissie te komen. Van alle opdrachten en vragen die je kunt gebruiken zal ik er één beschrijven:
Neem eens 2 of 3 activiteiten in gedachten die je de afgelopen tijd hebt gedaan en die je wel leuk vond om te doen.
Neem een paar vellen papier voor je en beschrijf de activiteiten die je gedaan hebt. Bijvoorbeeld een diner dat je hebt georganiseerd of je hebt meegeholpen op school bij een knutselactiviteit. Misschien heb je kort geleden nog een marathon gelopen, een ruimte in je huis eens lekker onder handen genomen of een feest georganiseerd. Beschrijf precies wat je gedaan hebt, hoe je het gedaan hebt en voor wie. Beschrijf wat je leuk vond, waar je energie van kreeg of waar je succes ervoer. Schrijf ook op wat je niet leuk vond of waar je niet blij van werd.
Beantwoord vervolgens de volgende vragen:
1. Welke kleine dingen vallen jou op?
Als je je verhalen terugleest, wat valt je dan op in de verhalen? Wat vond je precies leuk om te doen en wat juist niet? Wat gaf je voldoening en wat kostte je energie? Zijn er ook andere dingen die je opvallen? Noteer ze of onderstreep / arceer ze in je tekst.
2. Wat wilde je worden toen je tussen de 6 en 9 jaar oud was?
Wat wilde jij worden toen je klein was? Welke kenmerken heeft dat beroep? En kun je deze kenmerken ook in jouw verhalen terugvinden? Als je bijvoorbeeld vroeger ‘zuster’ wilde worden omdat het de kenmerk had dat je met mensen kon praten aan hun ziekbed en hen daarmee kon helpen en ontspannen, kun je dat kenmerk dan nu vinden in één van je beschreven activiteiten? Je hielp mee met de bingo in het naburige verzorgingshuis en je vond het heerlijk om te praten met de mensen die er kwamen bijvoorbeeld. Bedenk alle mogelijke kenmerken die bij het beroep passen wat je vroeger wilde worden en arceer de overeenkomsten (met een andere kleur) in je teksten.
3. Hoe zou jij herinnerd willen worden?
Als mensen, aanwezigen, napraten over deze activiteit en jouw naam noemen… Hoe zou je dan herinnerd willen worden door deze mensen? Wat zou je willen dat ze over je zeggen? Noteer dat op een apart vel of onderstreep de onderdelen in je teksten waar jij mee herinnerd wil worden. Je zou ook kunnen denken aan een ‘bedankspeech’ waarbij iemand alle aanwezigen/ organisatie/ hulp bedankt, wat zou jij willen dat er dan in die speech over jou gezegd wordt (als je het een enge situatie zou vinden… stel je voor dat er niemand in de zaal is ? ).
4. Was je op enig moment tijdens de activiteiten even in een ‘flow’? Op welk moment was dat?
Als je in ‘flow’ bent dan vergeet je de tijd en alles om je heen. Je zou zelfs kunnen vergeten om te eten bij wijze van spreken. Heb je zo’n moment gehad tijdens één van deze activiteiten? Beschrijf dan dat moment of onderstreep/ arceer dat (het liefst met een andere kleur). Als je tijdens deze activiteiten niet in een ‘flow’ bent geweest kun je een ander moment beschrijven waarin je wel in ‘flow’ was.
5. Wie bewonder jij?
Wie bewonder jij en welke eigenschappen of passie heeft deze persoon? Wellicht ontdek je een aantal van deze eigenschappen in je eigen teksten, arceer of onderstreep ze dan met een eigen kleurtje. Alle eigenschappen en activiteiten/ passie van deze persoon die je niet in je eigen teksten terug vindt kun je apart opschrijven. Zelf bewonder ik mijn coach tijdens een opleiding die ik deed. De manier hoe zij in het leven stond in zachtheid en confrontatie tegelijk, zodat je inzichten kreeg. Het kenmerk dat zij anderen tot inzicht kon laten komen over zichzelf is ook een kenmerk van mijn eigen passie! Zo kun je ook een artiest bewonderen om de manier waarop hij/ zij mensen plezier geeft en een avondje ‘geluk’. Een kenmerk van jouw passie kan dan zijn om mensen plezier te laten ervaren.
6. Als je een toverstafje had en geld geen rol speelde, wat zou je doen?
Beschrijf eens wat jij zou doen als geld geen enkele rol zou spelen. Beschrijf een dag uit je leven waarop alles mogelijk is, geld geen punt is en omstandigheden allemaal ideaal zijn.
7. Welke overeenkomsten zie je?
Als je kijkt naar je verhalen en teksten van de activiteiten en de antwoorden op de vragen, wat valt je dan op? Welke overeenkomsten zie je? Zijn er kenmerken die je steeds terug ziet keren?
Met Passie verder…
Je passie en levensmissie hebben altijd iets te maken met iets wat jij leuk vind, waarbij jij in ‘flow’ bent en hoe jij herinnerd zou willen worden. Wat jij vroeger al wilde worden helpt je om jouw passie te vinden, want de kenmerken van dat beroep (waarom wilde jij dat vroeger zo graag worden) zeggen iets over jouw passie en levensmissie. Vaak bewonder je anderen ook niet voor niets, want dat raakt in jou iets aan van wat jij zelf ook graag zou willen. Ontdek dus de kenmerken van die persoon die jij concreet bewonderd en je ontdekt de kenmerken van jouw eigen passie.
Je krijgt jouw passie/ levensmissie namelijk niet zomaar! Je krijgt er het plezier in die activiteit en missie, het talent om de juiste vaardigheden te leren en een verlangen bij! Als jij er niet écht naar verlangd om anderen te helpen dan is dat niet jouw passie! Als jij ernaar verlangt om dingen perfect te maken en te regelen dan ligt jouw passie veel meer in de richting van organiseren, bijvoorbeeld.
Veel succes en plezier bij het vinden van jouw passie. Laat me weten of je ondertussen je passie/ levensmissie hebt gevonden. Laat een reactie achter hieronder!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!