Overtuigingen, veranderen, denken, jezelf-zijn, jezelf-laten-zien, feedback, kritiek

Functioneringsgesprek: Hoe laat jij jezelf zien…?

Eén van de minst leuke gesprekken is toch vaak het gesprek met je ‘baas’. Meestal jaarlijks en soms ook vaker heb je met hem of haar een gesprek over je functioneren en waar jij nog in zou willen of kunnen groeien of ontwikkelen. Je kunt al bij voorbaat de zenuwen hebben over dit gesprek en er ontzettend tegenop zien. Misschien slaap je vooraf slecht en ben je er dagen vooraf al druk mee.

Vaak is het zo dat je tegen deze gesprekken opziet omdat je onzeker bent over wat je hebt gedaan in je werk en je functioneren of zelfs over wie jij bent als persoon. Je stelt jezelf vragen als: ben ik wel goed genoeg? Heb ik voldoende gedaan? Heb ik voldoende competenties? Welke fouten heb ik gemaakt en hoe erg waren die? Ben ik wel de juiste persoon die zij zoeken en ben ik wel waardevol en voldoende van betekenis?

Je bent bijzonder en waardevol

Ik vind dat iedereen, ja iedereen, een bijzonder en mooi persoon is. Dus ook jij! Dat iedereen er mag zijn zoals hij/ zij is. En iedereen is waardevol en van betekenis!

Iedereen is anders en iedereen heeft andere kwaliteiten en eigenschappen. Daardoor heeft iedereen iets bij te dragen in een team. We hebben elkaar nodig, omdat we de verschillende kwaliteiten nodig hebben. Juist daarom vind ik het zo pijnlijk te zien dat zoveel mensen zo onzeker over zichzelf zijn en zichzelf daardoor niet durven te laten zien. En juist dat maakt een gesprek met je ‘baas’ zo zenuwslopend.

Jij bent bijzonder zoals je bent. Je bent ‘gemaakt’! En je hebt iets bij te dragen! Altijd en overal! Dat is een overtuiging die ik heb.

Overtuigingen

Als je die overtuiging zou delen met mij dan zou jouw gesprek met je ‘baas’ direct al een ander gesprek worden. Vaak is het zo dat wat je uitstraalt ook is wat je ontvangt. Ben je onzeker dan ontvang je ‘kritiek’, ben je zelfverzekerd en laat je jezelf zien in je kwaliteiten en valkuilen dan krijg je waardering. Daarnaast is het ook nog zo dat je met een positieve overtuiging over jezelf eventuele kritiek van je baas op jou niet zo hard meer binnenkomen. Je vind jezelf al ok en daarom maakt het niet zoveel uit als iemand anders een puntje van kritiek heeft. Als je jezelf niet ok vindt komt elk puntje van kritiek nog eens bovenop je negatieve zelfbeeld en stapelt het ‘niet ok’ zijn zich alleen maar op.

Het is dus belangrijk dat je mijn mening over jou over kunt nemen en daar ook in gaat geloven. We hadden al geconstateerd dat nu juist de ‘belemmerende’ overtuigingen die je nu nog hebt maken dat je het gesprek met je baas zo lastig vindt en je er zenuwachtig voor bent. Je bent juist bang dat je iets verkeerd hebt gedaan of dat jij niet goed genoeg bent. Al zou je mijn overtuiging over jou wel willen hebben, je hebt die overtuiging nu eenmaal niet!

Als jij echter over jezelf gaat geloven dat je goed bent. Dat je een bijdrage kunt leveren en dat je van belang kunt zijn dan voel je je direct zelfverzekerder in het gesprek met je ‘baas’.

Overtuiging aanpassen

Hoe kun jij anders over jezelf gaan denken, zodat je jezelf beter durft te laten zien en je minder onderuit gaat bij een puntje van ‘kritiek’. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je overtuigingen te veranderen.

  1. Eerst is het belangrijk dat je helder hebt voor jezelf wat jij nu over jezelf denkt. Welke belemmerende overtuigingen heb je op dit moment? Waar haal jij jezelf naar beneden? Noteer dit voor jezelf op een A4
  2. Vervolgens kun je een overtuiging bedenken die je wel zou willen hebben. Welke overtuiging wil jij in de plaats van jouw belemmerende overtuiging plaatsen? Noteer dit voor jezelf op een ander A4
  3. Stel je het gesprek met je baas voor. Hoe denk je dat het zal gaan? Zie je zelf zitten in de stoel op het kantoor van je leidinggevende. Hoe ziet de kamer eruit? Waar zit je leidinggevende? Zie het bureau of de tafel voor je waar je aan zit voor het gesprek. Kun je je ook herinneren hoe het kantoor ruikt? Pak nu het papier met je belemmerende overtuiging vast. Als je dit gelooft hoe zal het gesprek dan gaan denk je? Zie jezelf in je stoel zitten, hoe zit je? Hoe voel je je? Pak vervolgens het papier met je helpende overtuiging en stel je voor dat je dit zou geloven over jezelf. Hoe zou het gesprek dan verlopen? Hoe zit je er dan bij? Hoe voel je je tijdens het gesprek?
  4. Neem bewust afscheid van je belemmerende overtuiging (verscheur het papier bijvoorbeeld) en bedank je overtuiging dat het je altijd heeft geholpen tot hier toe, maar dat je nu een andere overtuiging nodig hebt.
  5. Hang je helpende overtuiging naast je spiegel en lees hem elke dag!

Welke helpende overtuiging hang jij naast je spiegel? Zet hem in de reactie hieronder!! Ik ben heel benieuwd! Wellicht kan ik of een andere lezer nog ideeën opdoen uit jullie reacties!

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *