Maak nooit zin…

Je kunt mij stapels met psychologie boeken of neurologie boeken geven en ik lees (luister) ze met veel plezier en interesse. Ik slurp de informatie naar binnen. Maar geef mij boeken over scheikunde, taal, geschiedenis, economie of iets dergelijks en ik haak direct af. Ik worstel me door de stof.

 Ik houd er echt van om steeds te blijven ontwikkelen in mijn kennis over zaken. Het is zelfs één van mijn kernwaarden dat ik het belangrijk vind om te ontwikkelen. Toch haak ik dus ook bij bepaalde kennis af en vind ik sommige informatie dodelijk saai. Ik kan mezelf niet overal toe dwingen om in me op te nemen. Hoe komt het dat ik me in het ene onderwerp kan verliezen en in het ander onderwerp totaal niet tot opname van de informatie kom?

Dat heeft te maken met motivatie. Zolang ik geen intrinsieke motivatie heb zal ik er ook niets van kunnen leren. Dus de oplossing die veel mensen aandragen is: motiveer jezelf dan maar! Laatst leerde ik het zelfs nog op een seminar dag dat je je cliënt moet begeleiden om intrinsiek gemotiveerd te raken.

We leren dat ook al jong op school. Heb je geen zin? Dan maak je maar zin! En ik vraag me af of de volwassenen die dit zeggen hier werkelijk in geloven? Of dat ze geloven dat je ‘zin kunt maken’. Maar hoe dan ook zeggen ze het wel omdat ze willen dat jij gaat doen wat zij voor je bedacht hebben.

Maar je kunt geen ‘zin maken’ en ook niet altijd ‘intrinsieke motivatie’ creëren.

Maar wat nu als je geen intrinsieke motivatie voelt en je daardoor geen boeken leest, cursussen volgt of jezelf op een andere manier ontwikkelt? Je kennis en vaardigheden vergroten helpt je om steeds duidelijker en daadkrachtiger keuzes te maken in je leven die bij je passen. Het helpt je ook om productiever te zijn en jezelf steeds te verbeteren.

Dus vind ik het toch belangrijk om te blijven ontwikkelen en mijn kennis en vaardigheden te laten groeien. Hoe kun je dan toch die intrinsieke motivatie krijgen? Want alles wat je inspirerend bent en voor gemotiveerd bent neem je veel beter in je op!

Je kunt alleen intrinsieke motivatie voelen over onderwerpen die bij je passen. Onderwerpen die passen bij jouw eigenschappen, kernwaarden, identiteit, lichaam, etc.

Ik heb altijd al een interesse gehad in het menselijke lichaam en dan vooral het brein, de neurologie. En nu ik ziek ben heb ik een intrinsieke motivatie vanuit deze interesse om mijn lichaam te begrijpen en zoek ik van alles uit over hoe het lichaam werkt. En omdat mijn ziekte ook met het metabolisme te maken heeft heb ik ook interesse in het begrijpen van dat onderdeel van het lichaam en niet alleen het brein. Het brein blijf ik interessanter vinden, maar de combinatie interesse in het lichaam en ziek worden geeft mij intrinsieke motivatie.

Er zit dus iets heel persoonlijks in jouw intrinsieke motivatie. Er zijn ook patiënten die dezelfde ziekte hebben als ik, maar nooit interesse hadden in het menselijk lichaam en dus écht de informatie daarover niet opnemen en niet begrijpen.

Ook kan het te maken hebben met iets dat je wil bereiken. Zo wilde ik heel graag zelfstandig ondernemer zijn, maar ik had nog niet alle ondernemers vaardigheden die nodig waren. Nu leken me sommige vaardigheden niet persé de leukste taken met zich mee brengen (verkoopgesprekken bijvoorbeeld), maar ik was wel echt gemotiveerd om zelfstandig aan de slag te gaan en ik wilde alle vaardigheden ervan erg graag leren. En dus heb ik een ondernemers-opleiding gevolgd.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails


Hoe blijf je dus ontwikkelen?

  1. Inzicht

Onderzoek eerst wie je bent en wat bij je past. Zodat je weet wat je eigenschappen, kernwaarden, identiteit en lichaam zeggen dat voor jou belangrijk is.

  1. Doorbraak

Laat de overtuiging los dat je soms ‘zin moet maken’ of ‘motivatie moet kweken’. Je hoeft niet overal zin voor te maken of motivatie te kweken. Als het voor jou belangrijk is en bij jou past dan zal je ‘als vanzelf’ zin hebben en motivatie hebben omdat je er interesse in hebt.

  1. Daadkracht

Luister niet naar wat anderen vinden dat jij moet leren. Als een ander vind dat jij iets ‘zou moeten leren’ dan ben jij zelf zeker niet intrinsiek gemotiveerd (tenzij het een onderwerp is dat bij je past). Het is belangrijk dat je niet gaat ontwikkelen omdat een ander dat wil, maar omdat jij dat zelf graag wil!

  1. Focus

Focus je op kennis waar je interesse voor hebt en die voor jou nodig is om te functioneren. Dat betekent dat je niet alles gaat leren, onderzoeken, bestuderen, maar dat je alleen die onderwerpen, boeken, cursussen, etc. neemt waar jij interesse voor hebt.

Ik houd me dus bij de psychologie en neurologie boeken, cursussen, etc., want daar heb ik vanuit mijn roeping, identiteit en kernwaarden interesse voor en het helpt me om mijn roeping nog beter vorm te geven en daar productief en zichtbaar in te kunnen zijn.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten waar jij intrinsieke motivatie voor hebt en wat bij jou past!.


Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.