Jij bent de eigenaar, jij kiest hoe jij je voelt

Mensen gaan constant over je grenzen heen, iedereen trekt aan je en heeft iets van je nodig, je gezin heeft je aandacht nodig en in het team op je werk gaat ook van alles mis waar jij aandacht aan moet besteden. Je hebt totaal geen grip meer op je eigen agenda en je sleept je de dagen door van de ene crisis naar de andere. Je leven lijkt los zand en het lijkt door je vingers te glippen. En het is nu gewoon even niet anders, want er zijn mensen die je nodig hebben.

Het probleem is dat als we geen grip hebben op ons leven we ook geen verantwoordelijkheid voelen voor ons leven. Je voelt je niet verantwoordelijk, want anderen doen steeds een beroep op jou of gaan jouw grenzen over nog voor jij er iets van hebt kunnen zeggen. En tegelijk is dit ook een vicieuze cirkel, want zolang jij geen verantwoordelijkheid neemt zal je ook geen grip op je leven krijgen.

Jij hebt de verantwoordelijkheid gekregen over jouw eigen leven, maar de vraag is dus of jij deze verantwoordelijkheid ook (aan)NEEMT. Het vraagt een actie van jou om het aan te nemen: verantwoordelijkheid kun je NEMEN. Het probleem is dat jij dat nog niet voldoende doet en je daardoor de grip totaal kwijt bent geraakt. En nu trekt iedereen aan je en is er nauwelijks nog ruimte voor jou!

Grip op je emoties kwijt

Als jij geen verantwoordelijkheid gaat nemen raak je ook de grip op je emoties kwijt. Je raakt gefrustreerd en kunt daar geen controle meer over krijgen. Of je raakt verdrietig en niet zomaar, maar je raakt echt overstuur. Je huilt oncontroleerbaar of reageert onredelijk boos en fel. Je schiet uit je slof of je trekt je helemaal terug en wordt onzichtbaar.

Het is belangrijk om grip te krijgen op je emoties, want basisemoties zijn heel gezond maar heftige emoties die blijven hangen maken vaak juist dingen voor jezelf, je relaties of je werk kapot. Een basisemotie duurt ongeveer 9 seconden en daarna is het mogelijk om grip te krijgen op je emoties en vervolgens te kiezen hoe jij je wil voelen.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails


Om je emoties onder controle te krijgen is het dus belangrijk dat jij de verantwoordelijkheid over je eigen leven weer terug gaat nemen en dat je een juiste levenshouding aanneemt.

Verantwoordelijkheid nemen

Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven als iedereen aan jou trekt en je nodig heeft? Hoe ga je om met de dingen die jou worden aangedaan?

Als ik deze vraag stel aan mijn cliënten krijg ik steevast het antwoord: “Dan moet je meer grenzen stellen en vaker ‘nee’ gaan zeggen.“ En daar zit ook wel een kern van waarheid in. Maar ik heb ook gemerkt, in mijn eigen leven en als ik naar de worstelingen van mijn cliënten kijk, dat ‘nee’ zeggen nog niet zo makkelijk is! Als jij weer grip wil krijgen op jouw agenda, wil stoppen met het uitstellen van taken en weer invloed op je eigen leven wil krijgen is het belangrijk om te beginnen met het onderzoeken waar jij ‘ja’ tegen wil zeggen. Als je ‘ja’ zegt tegen het één dan betekent dat automatisch een ‘nee’ tegen iets anders. Maar ‘ja’ zeggen is veel makkelijker en komt ook vriendelijker over.

Levenshouding

Als je een eerlijke en oprechte levenshouding hebt dan betekent dit ook dat je eerlijk bent naar jezelf. Je ben eerlijk over je energieniveau, de mogelijkheden die je hebt en ook waar jij zelf behoefte aan hebt. Dat betekent niet dat je nooit meer iets voor een ander doet, maar dat jezelf gelijkwaardig maakt aan ‘de ander’ en even vaak ‘ja’ tegen jezelf gaat zeggen als tegen de ander.

Als je meer jezelf gaat ZIJN en uit je doe-modus stapt zal je ook gaan merken dat er meer balans gaat komen in je activiteiten en dat geeft rust en grip in je leven.

Grip op je emoties

Als jij de verantwoordelijkheid NEEMT over je eigen leven dan ga je je ook verantwoordelijk VOELEN voor jezelf. En als jij vanuit eerlijkheid en rust je leven vorm gaat geven dan wordt het makkelijker om grip te krijgen op je emoties.

Emoties zijn goed en helpend. Het is dus niet de bedoeling om geen emoties meer te hebben. Het is de bedoeling dat je er grip op krijgt. Dat je emoties niet dagenlang blijven hangen en je belemmeren, maar dat ze je tot actie aanzetten. Als jij een emotie voelt opkomen en je voelt je verantwoordelijk en hebt een positieve levenshouding dan kun je al vrij snel een keuze gaan maken over hoe jij je wil voelen en je emoties sturen. Daarvoor is het wel nodig dat je oude emoties uit het verleden hebt verwerkt.

Heb jij jouw oude emoties al verwerkt? Neem jij de verantwoordelijkheid over jezelf en heb je een positieve levenshouding? Richt je dan op hoe jij je wil voelen en werk daaraan! Maak daarin bewuste keuzes…

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.