Gewoon ‘zijn’ is niet de oplossing

Stap uit je ‘doe-modus’ is de boodschap die je regelmatig krijgt. Dat is allereerst al lastig, want er komt gewoon heel veel op je af in je leven en er wordt veel van je verwacht. Vervolgens lees je overal dat je meer in de ‘zijn-modus’ moet stappen en ook dat is een lastige opgave. Want hoe doe je dat eigenlijk, ‘zijn’? Je doet dus je uiterste best om uit de drukte van je leven te stappen en de rust en ontspanning te vinden.

En dan ben je eindelijk gestopt met ‘doen’ en meer gaan ‘zijn’ en dan voel je je nog steeds niet gelukkig. Die hele ‘zijn-modus’ is niks voor jou blijkt dan. Maar de ‘doe-modus’ werd je ook niet gelukkig van. Wat maakt dat beide staten van zijn voor jou niet werken en je niet brengen wat je zoekt?

Ontevredenheid

Als je het antwoord op deze vraag niet vindt dan zal het moeilijk voor je zijn om je ontspannen en vrij te voelen en tevreden te zijn in je leven.

Ik vind het belangrijk dat ik me tevreden kan voelen in mijn leven. Het hoeft voor mij niet groots en meeslepend, maar als ik tevreden kan zijn dan ben ik gelukkig. Voor iedereen geldt een ander level waarop zij tevreden kunnen zijn. Aan de andere kant kun je tevredenheid ook ‘oefenen’ door te kijken of je met minder dan je dacht ook tevreden kunt zijn. Daar kun je alleen maar achter komen als je het probeert.

Zelf dacht ik jaren geleden dat ik pas tevreden kon zijn als ik fit en gezond zou zijn, maar ondertussen heb ik geleerd om tevreden te zijn ondanks mijn chronische ziekte. Ziekte hoeft dus geen invloed te hebben op je tevredenheid. Het ligt aan wat voor jou echt belangrijk is in je leven en als je je daarop richt en dat kunt toepassen in je leven dan kun je tevreden zijn.

Belangrijk dus om erachter te komen waarom de ‘doe-modus’ en de ‘zijn-modus’ je geen tevreden gevoel geven. En ik kan je het antwoord wel geven: je bent iets te ver in de ‘zijn-modus’ gestapt. ‘Zijn’ gaat namelijk niet over passiviteit, niets doen, etc.. ‘Zijn’ is actiever dan de meeste mensen in de gaten hebben.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails


Hoe kun je tevreden ‘zijn’

Er is dus een mate van ‘actie’ nodig om écht los te kunnen laten en te ‘zijn’.

Actie op randvoorwaarden

Als eerste is het belangrijk dat je actief je randvoorwaarden regelt. Wat moet je in ieder geval ‘doen’ om los te kunnen laten? Leg je actief je mobiel, tablet en laptop weg, zodat je daardoor niet beïnvloed wordt? Of installeer je actief apps die je helpen bij wat jij belangrijk vind?

Zelf ben ik niet ‘als vanzelf’ heel gestructureerd. Ik houd meer van avontuur en ‘we zien wel’, maar ik heb een chronische ziekte die daar niet zo goed mee om kan gaan dus heb ik een, voor mij passende, planning gemaakt. Niet te strak, maar toch enige structuur. Ik ben daarin ‘actief’, zodat ik vervolgens ontspannen het schema kan volgen zonder me zorgen te maken en in volle overgave en vrijheid daarmee bezig kan zijn.

Wat heb jij nodig en/ of wat moet jij ‘doen’ om écht in overgave te kunnen leven?

Actie op kernwaarden

Blijf vervolgens actief op wat voor jou belangrijk is! ‘Zijn’ heeft niets te maken met ‘op de bank hangen’, maar met doen wat voor jou belangrijk is.

Voor mij is diepgang en waardevol zijn heel belangrijk. Als ik daarmee bezig ben dan voel ik het meest dat ik gewoon ‘ben wie ik ben’. En omdat mijn randvoorwaarden zijn geregeld, waarin ik bijvoorbeeld ook veel rustmomenten en herstelmomenten inplan, kan ik in volledige overgave diepgang en waarde leveren aan anderen.

Actie op groei

Evalueer je ‘acties’ regelmatig. Ben je nog bewust aan de slag of ben je weer zonder nadenken aan het door hobbelen? Als je niet nadenkt en gewoon doorgaat dan ben je niet in de ‘zijn-modus’, maar sta je duidelijk in de ‘doe-modus’. Aan de andere kant kun je ook reflecteren dat je te passief bent geworden en teveel op de bank hangt. Dan zit je te diep in je ‘zijn-modus’ en ben je niet meer actief.

Als je herkent en erkent dat je te veel aan het ‘doen’ bent zonder ervan bewust te zijn of dat je juist te passief bent geworden dan kun je bedenken wat je ‘wel’ zou willen doen of wat je ‘anders’ zou willen doen. Je kunt dan groeien.

Kortom:

Het is belangrijk dat je in de ‘zijn-modus’ bent, maar dat je daarin wel actief bent. En als je dat lukt dan zul je merken dat je je meer tevreden voelt in je leven!

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij al op de goede, actieve, manier in de ‘zijn-modus’ zit.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *