Geen keuze en toch vrij om te kiezen
Heb jij ook wel eens dat gevoel dat je geen keuze hebt of niet weet welke keuze je het beste kunt maken?
Misschien twijfel je erover of je ander werk wil zoeken, met alle risico’s die erbij horen, of dat je toch blijft waar je nu zit met meer zekerheden. Of vraag je jezelf regelmatig af of je naar een feestje zult gaan, ondanks je vermoeidheid, of dat je vroeg naar bed zal gaan en daarmee je familie of vrienden zult teleurstellen. Maar het kan ook zijn dat je af en toe twijfelt of je zal overwerken, waardoor je minder tijd hebt voor je gezin, of dat je op tijd naar huis zal gaan en daarmee je baas teleur zal stellen, met alle gevolgen van dien.
Je weet misschien helemaal niet zeker of je wel blij bent met wat je op dit moment doet in je leven. Je hebt een ‘vaag naar gevoel’, maar weet niet precies wat er knaagt. Je weet eigenlijk niet wat je ‘eigenlijk’ zou willen doen, maar wat je nu doet komt daar ook niet mee overeen. Je zit niet helemaal op je plek, maar je hebt geen idee wat de juiste plek voor jou is.
Kiezen kan soms heel moeilijk zijn. Je wilt voor jezelf zorgen, maar anderen niet teleurstellen. Soms heb je zelfs het gevoel dat je niets te kiezen hebt. Mensen hebben jou nodig en leunen op jou. Als jij er niet bent is er niemand voor hen. En het is daarnaast toch logisch dat je gezin, je kinderen, voorgaan op jou! Natuurlijk zet je de ander op de eerste plek, we leven immers niet voor onszelf.
Het gevolg echter van niet kiezen is dat je over je eigen grenzen gaat. Op een gegeven moment weet je niet eens meer wat je grenzen zijn. Je gaat eigenlijk ‘gewoon maar door’. Je voelt je opgejaagd of uitgeblust, maar het gevolg van niet kiezen is zeker dat het op een gegeven moment niet meer goed met je gaat. Eerst merk je dat nog niet, tenminste, je hebt vaak wel een vaag ‘weten’ dat je teveel hooi op je vork hebt genomen, maar je negeert dat. Anderen om je heen redden het immers ook.
Uiteindelijk raak je de controle kwijt als je niet kiest. Anderen hebben controle over jou. Ze beheersen je agenda en je takenlijst. Zij bepalen dat je naar de supermarkt rent, extra maaltijden kookt, brood smeert, even bij de buurvrouw helpt en ondertussen een telefoontje pleegt. Anderen hebben de regie gekregen over jouw tijd. Even mailtjes beantwoorden, berichtjes op social media lezen en beantwoorden, het nieuws lezen en ondertussen ook nog even de was opvouwen, eten koken voor je eigen gezin en het speelgoed aan de kant leggen.
Als je dit maar lang genoeg volhoudt word je overspannen of raak je zelfs burn-out. En als je pech hebt en je ziek wordt kan die ziekte ook nog chronisch zijn/ worden. Dan is er geen keuze meer te maken!
Minimale keuzemogelijkheden creëren
Hoe kun jij toch de regie houden als er van alles op je pad komt? Ook dingen waar je gewoon niet omheen kunt. Want die zijn er nu eenmaal! Er zijn gebeurtenissen en omstandigheden waar je gewoon niets in te kiezen hebt. Zo zit het leven ook gewoon in elkaar. We hebben niet alles 100% in de hand. Hoe graag we dat ook zouden willen.
Zelf heb ik mijn keuzemomenten ook aan me voorbij laten gaan. Ondertussen ben ik chronisch ziek en heb ik vaak geen keuze meer. Hoe heb ik toch grip op mijn leven weten te krijgen? En hoe kan het dat ik toch het gevoel heb dat ik keuze vrijheid heb?
Heel simpel gezegd en kort door de bocht, ik heb 95% van mijn keuzemogelijkheden eruit gedaan. Hoe ik dat gedaan heb?
Als eerste door mijzelf, mijn ware zelf, te ontdekken. Ik heb gevonden waarvoor ik op deze wereld ben gezet en waarvoor ik gemaakt ben. Allereerst was dat een moeilijke ontdekkingstocht en het antwoord leek in eerste instantie ook niet echt helpend. Want hoe kan ik, zo ziek als ik ben, andere mensen helpen om te groeien en zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen? Daar mijn weg in vinden was de grootste uitdaging die ik in mijn leven gehad heb. Maar met hulp van vele anderen, coaches, boeken en trainingen ben ik daar wel achter gekomen. En dat … dat gun ik jou ook! Het liefst VOOR je overspannen raakt! Maar als je al overspannen bent of ziek bent, dan hoop ik dat jij ook jouw keuzemogelijkheden en jouw vrijheid gaat ontdekken!
tekst gaat onder afbeelding verder…
Hoe ontdek je jouw keuzevrijheid?
- Ontdek wie jij bent, wat jouw identiteit is
Identiteit is eigenlijk moeilijk in woorden te vatten. Je kunt iets zeggen over wat je belangrijk vind (je (kern)waarden) en iets over je eigenschappen en karakter. Maar echt je identiteit onder woorden brengen is vaak erg lastig. Het is vaak meer een ‘gevoel’. Maar door te noteren wat je ‘wel’ kunt omschrijven kom je wel dichterbij je eigen identiteit en groei je persoonlijk.
Maak de volgende zin eens af met een zinnetje van 5 woorden:
Ik ben … en ik ben … .
Voorbeeld:
Ik ben …Elzemarij… en ik ben …een betrokken en scherpe coach… .
- Ontdek jouw passie en talenten
Naast eigenschappen en karakter heb je ook talenten gekregen en vaak voel je je ook wel gepassioneerd over iets in het leven.
Heb jij nog geen idee wat jouw passie is? Ga op onderzoek uit! Probeer van alles uit!
En beantwoord onderstaande vragen eens voor jezelf:
- Waar wordt jij warm van vanbinnen?
- Waar ben je ontzettend goed in?
- Waarvoor kom jij elke ochtend je bed uit?
- Besteed aandacht aan jezelf, zodat er energie en liefde blijft groeien voor anderen
Alleen als het goed gaat met jou kun je er werkelijk zijn voor anderen. Het belangrijkste daarbij is dat je niet iemand hoeft te worden! Je bent namelijk al iemand! Het enige wat je hoeft te doen is liefdevol aandacht aan jezelf te besteden. Dan haal jij het maximale uit jezelf!
Beantwoord de onderstaande twee vragen eens voor jezelf:
- Waar krijg jij energie van?
- Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen?
- Schenk aandacht aan de 5 belangrijke gebieden in je leven
Er zijn 5 gebieden in je leven die heel belangrijk zijn. Ze hebben alle 5 hun eigen aandacht nodig en als je deze 5 gebieden in balans hebt dan zul je ook meer vrijheid gaan ervaren!
Het gaat om de gebieden: Geloven, Groeien, Genieten, Gezond leven, Liefhebben.
Geef daarom uitgebreid antwoord op deze vragen:
- Hoe kun jij vorm geven aan je geloof/ spiritualiteit?
- Waar wil jij nog in groeien?
- Waar geniet jij van?
- Hoe kun jij gezonder gaan leven?
- Hoe kun jij jouw liefde met anderen delen?
Uit het leven gegrepen…:
Een cliënt had op een gegeven moment eerlijk en oprecht het gevoel geen enkele keuze te hebben. Haar oude zieke en dementerende moeder had haar immers nodig!
Er waren geen andere kinderen die konden helpen en alle andere familieleden van haar moeder waren al overleden. De zorg was drukbezet en vooral onderbezet en liep de benen onder hun lijf vandaan en als zij er niet was zou haar moeder verwaarloosd en eenzaam zitten wegkwijnen. Maar voor zichzelf had ze ontzettende behoefte aan rust. Een momentje voor haarzelf waarin ze haar hoofd leeg kon maken. Wandelen in de natuur had ze bijvoorbeeld absoluut geen tijd meer voor.
En toch vond zij, binnen deze taak waar ze gevoelsmatig geen keuze in had, uiteindelijk keuzemogelijkheden.
Zo ging ze een half uurtje bij haar moeder zitten om vervolgens haar wekelijkse wandeling in het bos naast het verzorgingshuis te wandelen om daarna nog een half uurtje bij haar moeder te zitten. Soms nam ze haar moeder mee voor een wandeling en wandelden ze samen.
Ze vond haar eigen keuzemogelijkheden om rust te bouwen in haar bezoeken door regelmatig afstand te nemen (een dementerende moeder kan heel veeleisend zijn en veel energie kosten door de constante herhalingen) en door er voor te kiezen de momenten leuk te maken.
De start was om te accepteren en te omarmen dat het ‘is zoals het is’. Om vervolgens daarbinnen haar eigen keuzes te gaan maken die benaderden wat voor haar persoonlijk belangrijk was.
Niet meer afgaan op wat de zorg fijn vond, maar afgaan op wat voor haarzelf en haar moeder fijn is.
Keuzestress?
Waar heb jij ‘keuzestress’ over? Over welk onderwerp weet jij niet wat je moet kiezen? Of waar heb je het gevoel dat je helemaal geen keuze hebt? Schrijf het gerust in een reactie hieronder. Ik reageer altijd!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!