Er zijn zeeën van tijd, geld en energie…

Alles wat wij bezitten is eigenlijk niet van ons. Uiteindelijk zullen we allemaal sterven en het weer inleveren. De wereld is niet van ons, ons lichaam is niet echt van ons en onze bezittingen, werk, geld, etc. is ook niet echt van ons. We hebben het allemaal in beheer gekregen om voor te zorgen. We zijn rentmeesters van de wereld, ons leven, onze relaties en onze bezittingen.

Een rentmeester heeft 3 belangrijke taken:

 1. In ontvangst nemen van bezittingen en geld
 2. Beheren van bezittingen en geld
 3. Investeren op de juiste manier, zodat het meer bezit oplevert.

Een goed rentmeester beheert en investeert dus, zodat het bezit groeit!

Als rentmeester van de wereld investeer je in de wereld, zodat het een betere plek wordt om te wonen. Je investeert als goed rentmeester in jezelf, zodat jij groeit als mens,  gezond blijft en er zo optimaal voor anderen kan zijn. Je investeert in relaties en in bezittingen die voor groei zorgen en niet voor verlies.

Wat wij krijgen in ons leven zouden we dus als goed rentmeester moeten investeren! Natuurlijk wel investeren in de goede zaken! In de zaken die iets opleveren!

In de Bijbel vertelt Jezus een verhaal over een rijke man die op reis gaat. Hij roept zijn dienaren bij zich en geeft de eerste 5 talenten (goudstaven waarschijnlijk), de tweede dienaar geeft hij 3 talenten en de derde dienaar geeft hij 1 talent. Terwijl hij op reis is investeren de eerste twee dienaren hun talenten, zodat het rendement ervan het aantal talenten verdubbeld. De derde dienaar is echter bang dat het investeren van zijn talent mis zal gaan en hij met niets achter blijft. Hij is bang dat zijn meester boos zal worden en verstopt zijn ene talent voor de zekerheid in de grond. Wanneer de rijke man terug komt is hij blij met de eerste twee dienaren en zij mogen hun rendement behouden, maar de derde stuurt hij met lege handen weg.

Dit verhaal, hoe oud het ook is, vertelt precies waar het over gaat, namelijk dat je iets in beheer krijgt en dat je daar goed voor moet zorgen, het moet investeren en er rendement uit mag halen. En het vertelt ook dat je je daarbij niet door angst moet laten leiden.

Wat heb jij in beheer gekregen?

1, De wereld, de aarde

We hebben deze wereld gekregen waar we in mogen leven en waar we goed voor mogen zorgen. Hoe beheer jij de aarde? Zorg je er goed voor? Investeer jij bijvoorbeeld in het milieu? Door misschien biologische producten te kopen, zo min mogelijk tot geen plastic te kopen, zo min mogelijk afval te produceren en/ of milieuvriendelijke producten te zoeken?

 1. Ons lichaam

We hebben ook ons lichaam in beheer gekregen. Het is het omhulsel van onze ziel, van wie we ‘werkelijk zijn’ en hoe wij, als we sterven, weer terugkeren naar God.Investeer jij ook in jezelf? Zodat jij zelf kunt groeien? Zodat jij als mens ‘groter’ wordt in je mogelijkheden en het maximale uit jezelf kunt halen?

Ieder mens is ‘ergens voor in de wieg gelegd’. Ontdekken waarvoor precies kan al een hele opgave zijn, zeker als je (chronisch) ziek bent. Als goed rentmeester investeer je erin om te ontdekken wat jouw bestemming, jouw weg, is.

En investeer je vervolgens ook in het steeds beter worden in de talenten en competenties die nodig zijn om jouw eigen persoonlijke weg te gaan. Jij bent zo’n talent! Je hebt niet alleen talenten, je bent er ook 1! Jij als talent mag ook groeien en ontwikkelen!

Investeren in jezelf is investeren in iets dat meer oplevert! Het helpt je om in balans te zijn, je gelukkig te voelen met wat je doet en er voor jouw gezin te zijn. Als jij goed investeert wordt je een gelukkiger, liefdevoller, betekenisvoller mens. Je ‘inkomsten worden hoger’

Maar dat we slechts de rentmeester van ons lichaam zijn en niet de eigenaar betekent ook dat we ons lichaam en onze gezondheid niet ‘bezitten’. Het betekent dat we zo goed mogelijk voor ons lichaam zorgen, zodat het gezond kan blijven, maar als onze gezondheid toch van ons afgepakt wordt en God ons daarvan niet geneest we ook mogen vertrouwen dat God, de eigenaar, weet wat goed voor ons is. Je lichaam en je gezondheid aan God overgeven en zeggen: “hier is het, het is helemaal van u, doe er maar mee wat goed is”, dat is erg moeilijk. Maar je mag erop vertrouwen dat God weet wat het beste is. Dat ontslaat je niet van je rentmeesterschap! Ook in tijden van ziekte is het belangrijk dat je je lichaam en gezondheid investeert in de zaken die belangrijk zijn en waarvoor jij in de wieg bent gelegd.

 1. Ons geld

Ook het geld dat op jouw bankrekening staat heb jij in beheer gekregen om er goed rentmeesterschap over te hebben. Om het te investeren in renderende zaken, in iets waarvan jij als persoon groeit, je gezin groeit, de wereld groeit, je balans groeit, jouw mogelijkheden om je roeping te volgen groeit, etc. Ook het geld op jouw bankrekening is niet van jou, maar jij bent er de rentmeester over.

We hebben nog veel meer in beheer gekregen! Tijd hebben we in beheer gekregen, energie, gezondheid, hulpbronnen, relaties, etc. Wat heb jij allemaal in beheer gekregen?

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails


Lessen over rentmeesterschap

 1. Je krijgt nooit meer in beheer dan je aankunt!
  De ene dienaar kon meer talenten aan dan de andere. Jij krijgt ook nooit meer tijd, geld en energie dan jij aankunt.

Als je meer tijd, geld en energie in beheer wil krijgen dan zul je moeten groeien en ontwikkelen naar het punt dat jij dat ook aan kunt. Voor ieder van ons is daarin een individuele weg in het leven. Voor de één geldt een weg van dienstbaarheid ook als dat niet zo heel veel oplevert. Voor een ander geldt een weg van leiding geven en pionieren.

Soms is het door bijvoorbeeld een chronische ziekte of omstandigheden onmogelijk om te groeien en ontwikkelen naar een punt dat je meer tijd, geld en energie in beheer kunt krijgen. Dan betekent het dat je het beetje tijd, geld en energie dat je wel hebt uiterst zorgvuldig moet beheren en op de juiste manier investeren. En de rest mag je aan God overgeven.

In alle gevallen geldt: investeer wat jij in beheer hebt gekregen op een goede manier en aan de goede zaken, zodat jij groeit!

 1. Schaarste trekt schaarste aan.
  Dat zie je direct terug in de manier waarop de dienaren met hun gekregen talenten omgaan. Juist de dienaar met het ene talent durft het niet te investeren. Maar de dienaar met de meeste talenten, die dus ook het meeste risico loopt om zijn talenten te verliezen, investeert zijn geld wel!

Precies zo werkt het ook in ons huidige leven, onze huidige maatschappij. Uit onderzoeken blijkt dat wie veel in beheer hebben gekregen vaker investeren en ook meer investeren dan wie weinig in beheer hebben gekregen.

Rijken (mensen die veel geld in beheer hebben gekregen) maken geld van hun geld, zoals de twee dienaren ook deden met hun talenten. Ze investeren alleen in renderende zaken en verhogen zo hun inkomsten.

Mensen die weinig in beheer hebben gekregen investeren vaak niet of heel weinig in renderende zaken, zij stoppen hun talenten in de grond en geven wat ze hebben uit aan zaken die geen geld opleveren (bijvoorbeeld aan spullen en/ of leningen). Hun uitgaven worden vaak groter. Ze hebben geen geld, maar wel spullen. Dit komt mede doordat stress over of je wel voldoende geld zult hebben ervoor zorgt dat je intelligentie zakt, er is geen ruimte meer in je hoofd om goed na te denken en creatieve oplossingen te bedenken.

En dit werkt ook zo voor tijd en energie. Mensen die veel energie in beheer hebben gekregen investeren hun energie in zaken die hen weer energie opleveren. Terwijl de mensen die weinig energie in beheer hebben gekregen, bijvoorbeeld chronisch zieken, erg geneigd zijn om steeds hun energie te stoppen in energie-vretende zaken.

Slechte investering

Je kunt ook investeren in bezit onttrekkende zaken. Dingen die iets kosten in plaats van iets opleveren.

 1. Investering in ‘afleiding’
  De hele dag tv kijken is ook een investering van de tijd die je hebt gekregen. Het is de vraag of jij ervan groeit, of de mensen om je heen er beter van worden en of de wereld er beter van wordt. Is het goed voor jouw lichaam? Voor jouw mentale gezondheid? Is het goed voor jouw ziel? Draagt het bij aan het volgen van jouw weg in je leven? Of houd het je van je weg af? Onttrekt het je van je weg? Vaak is het zo dat dingen als tv kijken, niet goed voor jezelf zorgen, eetbuien, etc. ook gaan groeien. Je gaat het steeds vaker en meer doen. Je ‘uitgaven worden groter’.
 2. Investeren in ‘negatieve gedachten’
  Investeren in ‘negatieve’ gedachten is ook een investering die het positieve bezit dat je hebt uit je wegtrekt. Als je steeds denkt: ‘Ik kan het niet’, ‘ik heb niet genoeg … geld, talent, competenties, etc. …’, ‘ik ben daar niet goed genoeg in’, ‘ik weet niet wat ik moet doen’, ‘ik ben pas iemand als ik iets heb’, etc. dan zit je in een cirkel van ‘tekort’.Een mindset van tekort trekt juist tekort aan! Het lukt je inderdaad niet, je komt inderdaad in de schulden door die ene uitgave, je maakt inderdaad fouten, je bent er inderdaad niet goed in.
 3. Investeren in spullen
  Je kunt ook investeren in ‘spullen’. Kasten vol schoenen, kleren, boeken, materialen, etc. En misschien wel heel veel spullen die je eigenlijk ook nooit gebruikt… Spullen leveren over het algemeen ‘niets’ op, ze ‘renderen’ niet. Schoenen leveren geen extra tijd op, schoenen leveren ook geen extra energie of geld op. Schoenen leveren ook geen persoonlijke groei meestal. In sommige gevallen leveren schoenen gezondheid op als je goede aangepaste schoenen koopt, maar alleen dan rendeert het dus en is het een goede investering.Koop je dus schoenen of investeer je in persoonlijke ontwikkeling? Betaal je duizend euro voor een vakantie of investeer je dat in een ontwikkel traject of een opleiding? Rentmeester zijn betekent voortdurend keuzes maken…

Overvloed

Overvloed trekt overvloed aan. Als jij alles wat je in beheer hebt gekregen investeert in je eigen persoonlijke groei, de groei van je relaties, de groei van je bezit en de groei van je geld dan krijg je meer geld, bezit, gezondere relaties en een gezonder leven.

Zorg dus goed voor wat jij in beheer hebt gekregen.

En bedenk je bij elke investering of dit een goede investering is. Word jij er een ‘rijker’ of een ‘armer’ mens van (letterlijk en/ of figuurlijk).

In welke mindset zit jij?

Zit je in de mindset van overvloed en in investeren in renderende zaken?
Of zit je in de mindset van tekort en investeer je niet of investeer je in ‘onttrekkende zaken’ waar je ‘armer’ van wordt?

Een oefening om een mindset van overvloed te krijgen is om 10% van je inkomsten, 10% van je tijd en 10% van je energie gratis weg te geven. En doe dat vooral als je het niet kunt betalen! Zo voorkom je dat je bezit een onderdeel van je identiteit gaat worden.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij al in overvloed leeft of nog in schaarste en tekort.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik help al vanaf 2008 hoogopgeleide professionals (in zorg en onderwijs) met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.