5 redenen om je doel niet te bereiken

We hebben allemaal zo onze doelen in het leven. We streven ernaar ze te behalen en werken daarvoor. Ikzelf werd een beetje moe van al die doelen toen iemand me laatst zei: “Ik wil alleen nog even een paar doelen met je stellen voor het traject”. Pfff… Er zijn ondertussen her en der zoveel doelen dat ik ze niet eens meer allemaal uit mijn hoofd ken en hoe moet ik er dan bewust mee aan de slag? En dus wil ik alles een klein beetje relativeren door je te vertellen waarom je jouw doelen NIET zou willen behalen. Heerlijk, kan ik zelf ook af en toe even ontspannen en even geen doelen behalen.

Wat we ook doen, hoe we ook zoeken. Het is soms erg lastig om ons doel te behalen. We weten vaak niet waar we het moeten zoeken of we weten niet hoe we het moeten doen. Er is een veelheid aan informatie en een veelheid aan cursussen, trajecten, workshops, coaching, etc. om te volgen en mee aan de slag te gaan. Ikzelf kan dan een verlammend effect bij mezelf bemerken.

Op het moment dat ik zoveel aanbod zie om mijn doel te bereiken kies ik gewoonweg … geen één manier. Ik doe niets. Als ik niet kan kiezen, dan kies ik niet. Achteraf baal ik daar dan weer van, want ja… Zo bereik ik mijn doel dus nooit! Maar de consequenties zijn verder helemaal niet zo erg kom ik soms achter. Ik behaal mijn doel wel niet, maar eigenlijk merk ik toch vaak dat ik veel interessanter dingen meemaak en ervaringen opdoe. Dus deel ik hier 5 belangrijke redenen om je doelen NIET te behalen!

1. Haastige mensen zijn oninteressante mensen

Saint Exupery schreef al dat er rijkswegmensen en voetpad mensen zijn.

‘De rijksweg-mensen vervelen hem. Hij verveelt zich op het asfalt tussen de kilometerpalen. Deze mensen (rijkswegmensen zijn naar iets heel bepaalds onderweg: naar winst, naar een doel voor hun eerzucht.

Op de voetpaden staan in plaats van kilometerpalen hazelnootstruiken. Daar wordt geslenterd, om noten te vinden; men is daar om te zijn. Bij elke stap is men er om dáár te zijn, niet ergens anders.’

Hij schrijft:

‘Maar met kilometerpalen kan een mens niets beginnen (…). Waar ik ben, ben ik voor de eeuwigheid. Als ik op een bank ga zitten dan wil ik daar voor eeuwig gaan zitten. Ik maak aanspraak, op mijn bank, op 5 minuten eeuwigheid.’

(Saint-Exupery, A. de, Ecrits de Guerre 1939-1944. gallimard 1982, p. 501-503)

Het is veel interessanter om, samen met Saint-Exupery op een bank te gaan zitten voor 5 minuten eeuwigheid. Je bereikt je doel niet door 5 minuten eeuwig op die bank te gaan zitten, maar het levert je zoveel andere dingen op. Wat het je oplevert? Dat is een verrassing! Ga het maar eens proberen. Oefen je erin om 5 minuten eeuwig op een bank te gaan zitten in het park. Als je oefent om een voetpad mens te zijn dan zal je vanzelf gaan ervaren wat het je oplevert en zal de verrassing je ten deel vallen.

2. De weg is belangrijker dan het doel

Van het onderweg zijn leer je meer dan van het bereiken van je doel. Als je in Santiago de Compostella rondloopt, het einddoel van veel pelgrims die er vele honderden kilometers voor onderweg zijn geweest, en je vraagt aan een pelgrim wat meer bijzonder was, de weg of het aankomen in Santiago, dan is steevast het antwoord dat het onderweg zijn veel interessanter, meer bijzonder en leerzamer was. Juist onderweg is er van alles gebeurt. De meesten zijn nog lang niet uitgeleerd en vinden het jammer dat ze al aangekomen zijn. Hadden nog wel langer onderweg willen zijn. Zij wandelen dan ook vaak door naar Finisterre (ook wel het einde van de wereld genoemd).

3. Je doel bereiken levert een nieuw probleem op

Als je een doel hebt gehaald dan zijn je problemen niet voorbij. Nee, meestal krijg je er nieuwe problemen voor terug. Je bent afgevallen, maar hoe ga je het nu vasthouden? Je hebt een huis, maar hoe ga je het blijven betalen of hoe ga je het onderhouden? Je heb je eenzaamheid opgelost en vriendschappen gesloten, maar hoe ga je die onderhouden?

Het is niet erg om je doelen te bereiken, soms zelfs ook heel goed, maar verwacht dus niet dat je met het oplossen van je probleem voor altijd gelukkig zult zijn. Het leven vraagt steeds opnieuw weer een oplossing van je. Er is altijd wel iets dat er gebeurt in je leven waar je een antwoord op moet geven. En het gekke is dat juist dat, het steeds oplossen/ antwoord geven op onze problemen en gebeurtenissen in ons leven, ons gelukkig maakt.

4. Je leven wordt saai als je al je doelen hebt bereikt

Als je alles hebt opgelost wat er op te lossen valt. Je bent rijk, hebt een huis, een auto, hoeft niet meer te werken en je kunt eindelijk gelukkig zijn en doen waar je zin in hebt dan blijkt ineens dat het je niet oplevert wat je dacht. Je wordt er eerder ongelukkig van dan gelukkig. Geld bijvoorbeeld is best makkelijk, maar het maakt je uiteindelijk helemaal niet gelukkig. Het op weg zijn naar het bereiken van je doelen maakt je gek genoeg veel gelukkiger dan het bereiken zelf. Je hebt, nadat je alles hebt bereikt, niets meer om echt voor te gaan in het leven. En grappig genoeg ga je dan toch weer op zoek naar een nieuw doel in je leven.

We doen het allemaal vanzelf. We lossen graag wat problemen op en gaan graag onderweg naar weer nieuwe doelen. Probeer dan wel die dingen te kiezen die je de goede problemen opleveren. Als je EIGENLIJK NIET ECHT wilt afvallen dan is het probleem van dagelijks sporten, zweten, spierpijn, etc. niet echt het probleem dat je gelukkig zult maken. Terwijl als je ECHT WIL afvallen dan maakt de pijn van de sport je juist wel gelukkig. Het probleem is dan een goed probleem en geen slecht probleem. Zolang de problemen, moeiten en pijn onderweg maar leiden naar iets dat jij echt wil, iets dat past bij de kernwaarden in jouw leven dan wordt je er gelukkig van ze op te lossen of ze te doorstaan.

5. Onderweg zijn is leuk

Ja, echt! Onderweg zijn is leuk. Als je een goede violist wil worden ga je studeren. En echt! Als je echt een goede violist wil worden is het studeren leuk! Je groeit, maakt fouten en leert nog meer. Benjamin Zandler, dirigent en docent muziek interpretatie, leert zijn leerlingen om bij het maken van fouten uit te roepen: “How fascinating!”

Hoe fascinerend! Onderweg zijn, groeien, beter worden, tegen problemen aanlopen, fouten maken… Het is zo onvoorstelbaar fascinerend!

Je doelen wel stellen, maar dus vooral niet bereiken:

Uiteindelijk wil je een aantal doelen behalen in je leven en zal je die ook gaan behalen. Maar geniet van de reis er naar toe! Neem er de tijd voor, ga over het voetpad. Geniet van de inzichten die je onderweg krijgt en die je op je bestemming nooit zult krijgen. Besef dat het bereiken van je doel nieuwe problemen en doelen met zich mee zal brengen en je leven er niet interessanter op zal maken als er niets meer na zal komen. Geniet dus  nog even extra van het onderweg zijn naar je huidige doel. En wees gefascineerd door wat je allemaal leert, tegenkomt en van je groei door fouten, problemen en moeilijkheden heen.

Welke doelen in jouw leven ga jij NIET behalen? Op welke gebieden wil jij nog even op reis blijven om te groeien, te leren, te genieten of fouten te maken? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *