5. Inspanningsonderzoek bekijken
De cijfers na een inspanningsonderzoek zijn ingewikkeld en onleesbaar. Ik wil ze in dit artikel zoveel mogelijk proberen toe te lichten, voor zover ik weet wat ze betekenen. Ik ben geen arts en heb alles zelf uitgezocht in boeken, internet, artikelen en gesprekken met artsen. Het is dus een weergave van hoe ik het begrijp en interpreteer met de medische kennis die ik door mijn verleden, opleidingen en cursussen heb.
Disclaimer
Ik ben tijdens mijn zoektochten steeds vergeten om de bronnen goed te noteren. Hierdoor heb ik niet van alle informatie helder waar ik het gevonden heb of van wie ik het gehoord heb, maar onderaan staan wel een aantal artsen waar ik bronnen van heb gebruikt.
Vraag altijd je arts om een goede uitleg van de test. Dit artikel kan je wellicht wel vast een start geven om de getallen te begrijpen en je helpen de juiste vragen aan je arts te stellen. Ik ben niet verantwoordelijk voor enige schade (welke schade dan ook) aan je gezondheid of anderszins die het gevolg kunnen zijn van het gebruik van deze informatie.
Belangrijkste testuitslagen
Eerst wil ik een paar belangrijke begrippen en getallen uitleggen en je laten zien wat je daarmee kunt. Als je alleen geïnteresseerd bent in het praktische gebruik van de inspanningstest heb je aan deze eerste informatie al genoeg. Als je alles tot in meer detail wil begrijpen leg ik daarna, aan het eind van dit artikel, de uitslagen per meting / getal uit.
Belangrijk te weten:
Aerobe drempel = 75% van je AT/VT
Het punt waarna je meer zuurstof nodig hebt om energie te maken is op 75% van je AT/VT.
Je begint nu lichtjes sneller adem te halen, maar je kunt nog praten.Onder de Aerobe drempel verbrand je voornamelijk vetzuren in je fabrieken. Je hebt voor het omzetten van 1 vetzuur naar energie best veel zuurstof nodig, maar uit 1 vetzuur haal je ook heel veel energie, waardoor de wat tragere omzetting en hoge zuurstof behoefte geen probleem is. Je activiteiten vragen niet meer energie dan die gemaakt kan worden met de hoeveelheid zuurstof die je in rust inademt.Vanaf je Aerobe drempel ga je meer glucose verbranden.
Buiten de fabrieken wordt de glucose, zonder zuurstof, omgezet in energie en pyruvaat.Het afvalproducten hiervan (lactaat) wordt voor een deel verbonden aan het eindproduct pyruvaat en gaat zo de fabrieken in om, samen met zuurstof, omgezet te worden in energie. De rest van het afvalproduct, lactaat, wordt opnieuw de cyclus in gebracht en alsnog omgezet in energie.Maar vanaf ongeveer 85% van je AT/VT ga je echt meer energie nodig hebben en raakt de hoeveelheid zuurstof voor de fabrieken op. Je ademt nu sneller om ervoor te zorgen dat je meer zuurstof in je bloed hebt voor je energiefabrieken, maar er is zoveel energie nodig dat er ook een tekort ontstaat. De maximale hoeveelheid zuurstof die je op kunt nemen (VO2max) is bereikt!
Vanaf de anaerobe drempel (zie verderop) is er geen tijd meer om de reststof (het lactaat) te neutraliseren en te hergebruiken als energiebron. Het lactaat gaat zich dus ophopen in je spieren (je verzuurt).
Omdat je onder je anaerobe drempel het lactaat omzet in energie is het voor gezonde sporters belangrijk om na een inspanning ‘uit te lopen’, met deze lagere inspanning geven ze hun lichaam de gelegenheid om het zuur in de spieren op te ruimen en zo hebben ze minder last van pijn na de grote sport inspanning.
Dr. van Ness (Amerika), en 4 andere Amerikaanse artsen, adviseren voor ME patiënten om onder de 85% van de Anaerobe drempel te blijven. Dat is dus ergens halverwege tussen de aerobe drempel en de anaerobe drempel. Het cvs/me Medisch Centrum Amsterdam adviseert om onder je anaerobe drempel te blijven. Het cvs/me MC Amsterdam geeft dus een hogere hartslag als drempel dan dr. van Ness e.a. in Amerika.
AT = Anaerobe drempel – VT = ventilatoire drempel.
Dit zijn twee benamingen voor de drempel waarboven je gaat verzuren. Als je hartslag hoger wordt dan deze drempel dan verzuren je spieren – zie ook de uitleg over de energiefabrieken van ons lichaam.
De anaerobe drempel wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid lactaat dat gemeten wordt. De Ventilatoire drempel wordt gemeten aan de hand van je cel-ademhaling. Beide manieren van meten geven, als het goed is, dezelfde hartslag weer als drempel.
VO2max = hoeveel zuurstof je mitochondriën maximaal kunnen opnemen uit het bloed.
De hoeveelheid zuurstof dat jouw mitochondriën (energiefabrieken in je lichaam) op kunnen nemen zegt iets over de hoeveelheid energie die je energiefabrieken kunnen maken.
MET = De hoeveelheid zuurstof dat nodig is voor een bepaalde activiteit.
Hoe zwaar activiteiten zijn en hoeveel zuurstof je ervoor nodig hebt wordt uitgedrukt in MET. Voor een activiteit met een hoge MET waarde is dus meer zuurstof nodig in je energiefabrieken om energie mee te produceren.
W = Wattage
Hoeveel watt fiets je, ofwel hoeveel energie ‘wek je op’ met fietsen (stel dat de fiets waarop je zit elektriciteit zou kunnen maken door jouw trappen op de fiets).
VE = het ‘ademminuutvolume’
Hoeveel lucht adem je in 1 minuut in
V02 = zuurstofopname in het lichaam
Hoeveel zuurstof wordt er uit je bloed opgenomen in je lichaam).Dit kan aangegeven worden in l/min (liter per minuut) of ml/min (milliliter per minuut) of
ml/min/kg (milliliter per minuut per kilo lichaamsgewicht)Om de ml/min/kg uit te rekenen kun je ook zelf het getal achter ml/min door je gewicht delen.
VCO2 = Hoeveelheid uitgeademde CO2
Hoeveel CO2 adem je uit tijdens een activiteit.
RER = Verdeling vet/glucose verbranding.
Hoeveel procent van je inspanning gebruikt vetzuren als energiebron en hoeveel procent gebruikt koolhydraten?
<0,7 = voornamelijk vet verbranding
0,7-1,0 = combi vet en koolhydraten
>1,0 = voornamelijk koolhydraten
Belangrijkste getallen en berekeningen:
Doe dit onderdeel gewoon stap voor stap! Pak jouw uitslagen van je test er bij en doe eerst punt 1, werk dat punt af en ga dan naar punt 2. Zo maak je het voor jezelf overzichtelijk en behapbaar!
1. VO2 van je AT/VT opzoeken
Kijk naar het getal achter VO2 bij AT of VT (noteer het desnoods even). Als er meerdere VO2 onder het kopje AT/VT staan kies dan voor het getal waar achter staat: ml/min/kg (of ml/kg/min).Dit is de hoeveelheid zuurstof die jouw fabrieken (mitochondriën) uit het bloed opnemen op het moment dat je gaat verzuren en pijn krijgt.Activiteiten die deze hoeveelheid zuurstof vragen kun je dus beter niet doen of in ieder geval niet langdurig. Dit is je ‘piekbelasting’.
2. MET score piekbelasting berekenen
elke 3,5 ml/min/kg zuurstof die je gebruikt is 1 MET (een score die men bedacht heeft om activiteiten mee in te delen naar ‘zwaarte’).
Deel het getal dat je hebt gevonden (VO2 van je AT/VT) dus door 3,5 (noteer dat ook even).De uitkomst is het aantal MET dat jij maximaal aankunt in piekbelasting (max. 15 minuten).
3. Noteer je ‘piek-activiteiten’
Kijk in de tabel (klik op de link) welke activiteiten je dus maximaal zeer kort kunt volhouden.
Voorbeeld van mijzelf (matig – ernstige ME) – jouw uitslag kan dus heel anders zijn!’
Ik neem 7ml/min/kg zuurstof op uit mijn bloed op het moment dat ik ga verzuren.
De berekening is dus: 7/3,5=2.
Ik ga dus verzuren bij activiteiten die 2 MET kosten. Deze activiteiten moet ik dus vermijden of in ieder geval max. 15 min. doen.
(Het cvs/me Medisch Centrum Amsterdam rekent deze MET score al voor je uit in de brief. Of dr. Visser dit ook doet weet ik niet, maar anders kun je het nu dus zelf ook uitrekenen)
4. Duurzame belastbaarheid berekenen
Bereken wat 75% is van je MET score bij AT/VT
(75% van het getal dat je bij punt 3 hebt berekend)Dit is je duurzame belastbaarheid! Dit kun je ongeveer 30-60 minuten volhouden
5. Hartslag anaerobe drempel zoeken
Kijk naar het getal achter HR bij het kopje AT/VT (noteer dat desnoods ook even).
Dit is de hartslag die jij hebt zodra jij je anaerobe drempel bereikt.
6. Bereken aerobe drempel
Bereken wat 85% van je hartslag AT/VT is. Dit is je hartslag drempel! Probeer bij activiteiten hieronder te blijven of in ieder geval max. 30 seconden tot 2 minuten boven deze drempel te zijn.
Voorbeeld:
Ik heb 2 MET als piek belasting (zie vorige voorbeeld).
75% daarvan is 1,5 MET.
Mijn duurzame belastbaarheid is dus maximaal 1,5 MET
(cvs/me Medisch Centrum Amsterdam rekent dit al voor je uit in de brief, wellicht doet dr. Visser dit ook)
—
Daarnaast is mijn hartslag bij AT/VT 119.
85% van 119 is 101.
Mijn hartslag grens, waar ik onder zou moeten blijven, is dus 101.
Het is niet erg ‘even’ boven je grens te komen, maar als je er boven komt moet je toch zo snel mogelijk gaan zitten/ liggen om schade te voorkomen aan je cellen. (‘even’ = 2 minuten ongeveer – zie ook de uitleg over de energiefabrieken)
Doe geen activiteiten met een hogere MET score dan jij aankunt.
De activiteiten met een goede MET score kun je doen, maar je mag daarbij niet je HR grens overschrijden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je nog in herstel bent van vorige activiteiten bijvoorbeeld waardoor je zuurstof opname lager is dan ‘normaal’. Dus als jij 2 MET normaal langdurig kunt volhouden doe dan activiteiten met 2 MET, MITS je hartslag niet te hoog wordt!! Het kan soms ook zijn dat je de activiteit dan wel kunt, maar met heel veel meer rust tussendoor.
Alle resultaten bekijken.
Dr. Visser en het Cvs/ME Medisch Centrum Amsterdam zijn de twee ‘experts’ in Nederland op het gebied van CVS/ME die inspanningstesten doen. Daarom leg ik de scores van deze twee formulieren hieronder uit. Maar als je goed naar de woorden en kopjes kijkt kun je ook uitslagen van andere testen hier naast houden.
Startgegevens:
Het Cvs/ME medisch centrum Amsterdam begint met het benoemen van een aantal start waardes. Zo wordt je lengte en gewicht genoemd, je BMI en ECG uitslag.
Dan een aantal gegevens over het functioneren van je longen.
Als je longen niet goed functioneren komt er minder zuurstof in je bloed terecht en dan kan je energie tekort dus ook liggen aan een longziekte en heb je misschien geen CVS/ME.
Als je bijvoorbeeld astma hebt en deze niet onder controle is dan moet dit meegenomen worden in het inspanningsonderzoek, want een deel van de reden dat je dan slecht gaat presteren ligt dan aan je astma.
FVC | Totale hoeveelheid liter die je uitblaast in de test. | |
FEV | Hoeveel liter lucht je uitademt in 1 seconde | boven de 70% is goed |
FEV/FVC | eerste seconde delen door totaal lucht)= verhouding tussen eerste seconde en totale hoeveelheid lucht | gezond is boven de 80% |
Bloeddruk
De bloeddruk wordt gemeten in rust en als je maximaal aan het bewegen bent. De bloeddruk zegt iets over of je hypertensie hebt (hoge bloeddruk) of dat krijgt van inspanning.
Dat kan iets zeggen over aandoeningen die je hebt. Zo kun je door bijnierziekten, afwijkingen van de bloedvaten van de nieren, problemen met de urinewegen en overmatig zout eten ook een hoge bloeddruk krijgen. Is je bloeddruk te hoog dan zal er verder onderzocht worden.
Je kunt ook een te lage bloeddruk hebben. Patiënten die ook OI en/of POTS hebben kunnen hier last van hebben. Bij een te lage bloeddruk komt er niet voldoende bloed door het lichaam en dan kan ook niet goed gemeten worden hoeveel zuurstof er wordt opgenomen door je cellen om energie van te maken. Als het bloed bij wijze van spreken niet in je teen komt dan is het logisch dat daar geen zuurstof door de cellen kan worden opgenomen. Een lage bloeddruk waar je geen last van hebt is niet erg, maar als je er klachten van krijgt dan moet je er wel iets aan doen (zoals bij OI/POTS bijvoorbeeld). Wanneer je bloeddruk TE laag is verschilt per persoon.
Wat het effect van jouw bloeddruk op de meting is verschilt erg en daarom begeleid een arts ook het onderzoek. Zij weten of ze in de metingen iets moeten corrigeren en of je de test überhaupt wel kunt maken.
Als jij ziet dat je bloeddruk erg hoog is of als je klachten hebt die passen bij een te lage bloeddruk overleg dan met je arts!
Bloeddruk | ||
Onderdruk (mmHg) | Bovendruk (mmHg) | |
Zeer ernstige hypertensie | > 210 | > 120 |
Ernstige hypertensie | 180-209 | 110-119 |
Matige hypertensie | 160-179 | 100-109 |
Milde hypertensie | 140-159 | 90-99 |
Hoog normaal | 130-139 | 85-89 |
Normaal | <130 | <85 |
Hartfrequentie
En naast je bloeddruk wordt ook je hartfrequentie (HR of HF) gemeten terwijl je in rust bent – je zit al wel op de fiets (HR in rust is tussen 60 en 80 voor gezonde personen).
Bij dr. Visser staan alle metingen in ‘rust’ in de eerste kolom van de tabel. Dat geeft nog wat extra informatie over je ruststofwisseling (hoeveel energie gebruik je in rust (VO2/kg in rust). Dit zegt dus ook iets over hoeveel ‘voeding’ je nodig hebt!).
Ik noem in de volgende tabel de interessante metingen in rust:
HR | Hartfrequentie – hoe snel slaat je hart | Gezond tussen 60 en 80 |
VO2/kg | Hoeveel zuurstof neem jij op uit je bloed per kg van jouw lichaamsgewicht? – Dit zegt iets over of je lichaam in een ‘actieve stand is’ terwijl je in rust bent of niet. Wellicht kun je dit getal ook gebruiken om je ruststofwisseling te berekenen (hoeveel kcal heb ik nodig als ik de hele dag in rust ben). (berekening daarvoor: (VO2/kg x je gewicht)/200 = kcal nodig in rust) | Getal / 3,5 = … MET (De activiteiten in de tabel met dat aantal MET zijn vergelijkbaar met wat je lichaam in ‘rust’ doet) |
RER | Wat verbrand jij voornamelijk in rust? | <0,7 = voornamelijk vet verbranding 0,7-1,0 = combi vet en koolhydraten >1,0 = voornamelijk koolhydraten |
Metingen inspanningstest
‘VO2max’ OF Vo2peak
HR | Je maximale gemeten hartslag/ hartfrequentie | Voorspelling/ predicted/ normaal ongeveer: 220-leeftijd (heb je de test dus niet gedaan dan kun je door 220-leeftijd jouw VO2max uitrekenen. Dit is echter niet betrouwbaar, veel mensen ouder dan 50 jaar hebben een VO2max hoger dan 170!) |
W | Wattage dat je gefietst hebt. | Deel je wattage door je gewicht! Zie vervolgens de volgende tabel hieronder! |
VO2 | Liter per minuut zuurstof dat is opgenomen (als je van deze liters milliliters maakt en het deelt door je gewicht zou de uitkomst gelijk moeten zijn aan de VO2/kg) | |
VO2 (/kg) | Milliliter per minuut per kilo lichaamsgewicht aan zuurstof die je opneemt uit je bloed | Zeer ernstige ME patiënten kunnen geen inspanningstest doen!
<10 is zeer ernstig ME (meeste patiënten scoren 8) 10-16 is matig tot ernstig ME (10-14 = ernstig / 14-16 = matig) 16-22 is milde tot matige ME (16-18 = matig / 18-22 = mild) >22 is deconditionering (in bed liggen/ op de bank liggen de hele dag waardoor je spieren verdwijnen) >27/30 gezond – zeer slechte conditie (zittend leven met geen tot zeer weinig beweging)
Milde ME betekent niet dat jij de symptomen als mild zult ervaren! Het betekent dat je niet wat meer activiteiten aankunt zonder te crashen (PEM) dan patiënten die matige ME hebben. |
RER | Hoeveel vet of koolhydraten verbrand je? De test is pas bruikbaar om een goede uitslag te krijgen als je minimaal een getal haalt bij de piek/max van boven de 1,15!! | <0,7 = voornamelijk vet verbranding 0,7-1,0 = combi vet en koolhydraten >1,0 = voornamelijk koolhydraten |
VT AT | Ventilatoire drempel / Anaerobe drempel Boven deze drempel verzuur je en krijg je pijn!
Gezonde personen hebben een AT rond 50-75% van hun HR max. Heb je een AT onder 40% van je HR max dan heb je een mitochondriële disfunctie. | Als je geen test hebt gedaan kun je dus je HRmax uitrekenen. Je AT ligt dan rond 50-75% van die HR. Echter omdat de berekeningen niet volledig betrouwbaar zijn blijft dit een beetje ‘gokken’. Je kunt er niet op vertrouwen dat je berekening klopt. Een inspanningstest doen, als dat kan, is dan dus beter. Maar als dat niet kan dan kan zo’n rekensom je wel op weg helpen. Je voelt wellicht wel aan of je meer richting de 50% of meer richting de 75% zit met je AT. |
Wattage fietsen
Let op! Wattage / gewicht = ….
mannen | 15-30 jaar | 30-34 jaar | 35-39 jaar | 40-44 jaar | 45-49 jaar | 50-54 jaar | 55-59 jaar | >60 jaar |
slecht | < 2,7 | <2,5 | <2,3 | < 2,1 | < 1,9 | < 1,6 | < 1,4 | < 1,2 |
ongetraind | 2,7- 3,1 | 2,5 – 2,9 | 2,3 – 2,7 | 2,1 – 2,5 | 1,9 – 2,3 | 1,6 – 2,1 | 1,4 – 1,8 | 1,2 – 1,6 |
redelijk | 3,2 – 3,9 | 3,0 – 3,7 | 2,8 – 3,5 | 2,6 – 3,3 | 2,4 – 3,1 | 2,1 – 2,9 | 1,8 – 2,7 | 1,7 – 2,5 |
redelijk goed | 4,0 – 4,3 | 3,8 – 4,1 | 3,6 – 3,9 | 3,4 – 3,7 | 3,2 – 3,5 | 3,0 – 3,5 | 2,8 – 3,1 | 2,6 – 2,9 |
goed | 4,4 – 4,8 | 4,2- 4,5 | 4,0 – 4,3 | 3,8 – 4,1 | 3,6 – 4,0 | 3,4 – 3,7 | 3,2 – 3,5 | 3,0 – 3,3 |
zeer goed | 4,9 – 5,6 | 4,6 – 5,4 | 4,4 – 5,2 | 4,2 – 5,0 | 4,1 – 4,8 | 3,8 – 4,5 | 3,6 – 4,3 | 3,4 – 4,1 |
uitmuntend | > 5,7 | > 5,4 | > 5,2 | >5,0 | > 4,8 | > 4,5 | > 4,3 | > 4,1 |
vrouwen | 15-30 jaar | 30-34 jaar | 35-39 jaar | 40-44 jaar | 45-49 jaar | 50-54 jaar | 55-59 jaar | >60 jaar |
slecht | < 2,3 | < 2,1 | < 1,9 | < 1,7 | < 1,6 | < 1,4 | < 1,2 | < 1,1 |
ongetraind | 2,3 -2,5 | 2,1 – 2,4 | 1,9 – 2,2 | 1,7 – 2,1 | 1,6 – 1,9 | 1,4- 1,7 | 1,2 – 1,5 | 1,1 – 1,3 |
redelijk | 2,6 – 3,3 | 2,2 – 3,1 | 2,3 – 2,9 | 2,2 – 2,7 | 2,0 – 2,6 | 1,8 – 2,4 | 1,6 – 2,2 | 1,4 – 2,0 |
redelijk goed | 3,4 -3,6 | 3,2 – 3,4 | 3,0 – 3,2 | 2,8 – 3,0 | 2,7 – 2,9 | 2,5 – 2,7 | 2,3 – 2,6 | 2,1 – 2,4 |
goed | 3,7 – 4,0 | 3,5 – 3,8 | 3,3 – 3,6 | 3,1- 3,4 | 3,0 – 3,3 | 2,8- 3,1 | 2,7 – 2,9 | 2,5 – 2,7 |
zeer goed | 4,1 – 4,6 | 3,9 – 4,4 | 3,7 – 4,2 | 3,5 – 4,1 | 3,4 – 3,9 | 3,2 -3,7 | 3,0 – 3,5 | 2,8 – 3,3 |
uitmuntend | > 4,6 | > 4,4 | > 4,2 | > 4,1 | > 3,9 | > 3,7 | > 3,5 | > 3,3 |
Ventilatoire drempel / Anaerobe drempel
Boven deze drempel verzuur je! (verzuringspijn!)
Gezonde personen hebben een AT rond 50-75% van hun HR max. Heb je een AT onder 40% van je HR max dan heb je waarschijnlijk een mitochondriële disfunctie.
Als je geen test hebt gedaan kun je dus je HRmax uitrekenen. Je AT ligt dan rond 50-75% van die HR. Echter omdat de berekeningen niet volledig betrouwbaar zijn blijft dit een beetje ‘gokken’. Je kunt er niet op vertrouwen dat je berekening klopt. Een inspanningstest doen, als dat kan, is dan dus beter. Maar als dat niet kan dan kan zo’n rekensom je wel op weg helpen. Je voelt wellicht wel aan of je meer richting de 50% of meer richting de 75% zit met je AT.
HR | Hartfrequentie op het moment dat je de VT/ AT haalde | Gezond 50%-75% van HRmax. Bij CVS/ME patienten is de HRmax vaak al erg laag. |
VO2 | ||
VO2 (/kg) | Hoeveel zuurstof je fabriekjes (mitochondriën) uit je bloed halen op het moment dat je begint te verzuren. Activiteiten behorende bij dit getal kun je kortdurend, maar niet duurzaam volhouden. | Deel dit getal door 3,5 om je MET score te krijgen en in de tabel te zien welke activiteiten je kortdurend kunt doen, omdat je daar begint te verzuren. (Piekbelasting) Om je duurzame belastbaarheid uit te rekenen moet je kijken naar 75% van je piekbelasting. Want daar begin je zuurstof te gebruiken bij het maken van energie. Omdat die fabrieken niet goed werken is het niet handig om de fabrieken langdurig te gebruiken (vlgns dr. M. van Ness). Probeer in ieder geval met jouw duurzame belasting tussen 75% en 85% van je MET score bij AT te blijven (zie de berekeningen aan het begin bij punt 6). Boven de 85% kun je vlgns dr. M. van Ness max. 30sec-2min bewegen zonder schade, maar de échte check is of je de dagen er na geen crash krijgt.
Gezonde personen verzuren vanaf 3 MET (tot ongeveer 6 MET) Daarom is het advies voor matig intensief bewegen elke dag (half uur) dat je beweegt tussen 3 en 4,5 MET – gezonde personen! -. |
Overige metingen
Er wordt vaak ook nog een cardiale output gemeten, ademreserve en hart-variabiliteit. Vooral deze laatste meting kan erg interessant zijn. De informatie hierover vul ik op een later moment hier aan. M.b.t. de cardiale gegevens heb ik ook nog onvoldoende kennis om daar iets over te zeggen. Ik ben dat nog aan het onderzoeken voor mezelf, omdat ik het zelf ook erg interessant vindt. Dit artikel wordt dus nog bijgewerkt in de toekomst, maar dat kan, gezien mijn energie levels, een tijd duren.
Ik hoop dat bovenstaande je alvast een eerste inzicht geeft in wat je in de praktijk kunt met het inspanningsonderzoek!
Bronnen:
Documenten m.b.t. interpretatie inspanningsonderzoeken van verschillende universiteiten, sportcentra, etc.
Artikelen, teksten en video’s van dr. M. van Ness.
Artikelen en teksten van dr. Klimas
Artikelen en teksten van dr. Stevens en dr. Snell
Vele andere blogs, artikelen, teksten en video’s van o.a.: Dr. Vermeulen, cvs/ME medisch centrum Amsterdam, dr. Visser (video), dr. Lucinda Bateman, etc.
https://www.meneerspoor.nl/dissimilatie.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Glycolyse
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anaerobe_drempel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aerobe_drempel
https://coachmefit.nl/wat-is-verzuring-van-je-spieren/
Mooi stuk Elzemarij, ik ga hier zeker mijn gegevens naast leggen.
Ik zou dit stuk graag willen opslaan op mijn computer, maar dat lukt me niet….
ben een beetje een digibeet…. zou je het me per mail willen toesturen.
Hoi Gerda! Wil je mij een berichtje sturen via het contactformulier op deze website? Dan stuur ik het uittreksel ervan (met de tabellen etc.) naar je toe!
Goed uitgelegd Rozemarijn, maar toch snap ik nog steeds niet helemaal wat nou precies mijn uitslag wil zeggen. En loop daar nu met uvw een beetje tegenaan, zij halen er nu uit wat in hun ogen positief is
Ha Marielle,
Afhankelijk van de METwaarde die uit jouw onderzoek komt kun je aangeven welke activiteiten je fysiek wel/ niet aan kunt. Je kunt dan bijvoorbeeld uitleggen dat er niet meer zuurstof gebruikt wordt in je cellen om meer energie te maken dan de METwaarde aangeeft (maar als het goed is kent je verzekeringsarts de METwaarden!). Dus richting het UWV is vooral die METwaarde wel interessant. De METwaarde voor je duurzame belastbaarheid gaat over activiteiten die je langer dan 3 uur kunt volhouden. Heb je een duurzame belastbaarheid van 2 MET dan kun je bijvoorbeeld langer dan 3 uur achter de computer werken. Je piekbelasting zegt iets over activiteiten die je maximaal 1 uur kunt volhouden. Heb je een piekbelasting van 3 MET dan kun je maximaal 1 uur achter een toonbank staan bijvoorbeeld. Let op! Deze gegevens nemen een eventuele Orthostatische Intolerantie of POTS niet mee, als je daar last van hebt kun je minder lang staan en/ of zitten!
De ervaring bij het UWV is toch, helaas, dat het erg ligt aan de verzekeringsarts die je krijgt. Probeer in ieder geval heel duidelijk voor jezelf en de arts op papier te zetten waar je beperkingen liggen en ook wat je wel kunt! Het kan ook heel fijn zijn om met een ergotherapeut de activiteitenweger in te vullen om zo te zien welke activiteiten je wel/ niet kunt doen. Je geeft dan ‘zwaarte punten’ aan al je activiteiten en deelt zo afwisselend je dag in. Daarbij zou alles wat binnen je duurzame belastbaarheid valt 1 punten krijgen en alles wat binnen je piekbelasting valt 3 punten.
Als je het niet eens bent met de uitkomsten van de keuring bij het UWV kun je ook altijd nog een bezwaar indienen, maak daar zeker ook gebruik van!
Heel veel sterkte en succes!
Elzemarij